X

Llorenç Perelló: “La lliure elecció de llengua a les escoles pot tenir afectacions en l’ús del català”

El director de l'IEB reconeix que en algunes zones la situació de la llengua ja és complicada i que l'Institut seguirà fent feina per fomentar-ne l'ús

09/01/2024

Llorenç Perelló: “La lliure elecció de llengua a les escoles pot tenir afectacions en l’ús del català”

Llicenciat en Filologia Catalana, amb 26 anys Llorenç Perelló es va convertir en el batle més jove de Mallorca, a Alaró. Des de fa mig any té un nou encàrrec: el de defensar el català al Govern que se sustenta en un pacte entre el PP i Vox. Eliminada la Direcció General de Política Lingüística, ara, les seves competències recauen en l’IEB.

Partidari de no imposar la llengua, defensa que sigui un mèrit a la Sanitat i explica que els pròxims mesos es convocaran formacions específiques, però té clar que “el català ha de ser un requisit per als llocs de feina amb una clara voluntat de destinar-se al públic i per a les places que tramitin documentació”.

Pel que fa al català a la Funció Pública, assegura que la seva obligatorietat no és sobre la taula i amb una clara referència als seus socis de pacte afegeix que “cada partit polític ha de defensar allò que consideri oportú”.

Perelló també s’ha referit al pla pilot de la lliure elecció de llengua a les escoles i confessa que “pot tenir afectacions en l’ús del català”. Malgrat tot, diu que no només cal fer feina per normalitzar la llengua a les escoles sinó també a d’altres àmbits, fer-la més present al carrer. I això ho intentaran unint llengua i cultura, els dos pilars de l’IEB. “Hem signat convenis amb la majoria dels ajuntaments de les Illes per incloure en la seva programació habitual grups de música en llengua catalana”, ha explicat com a novetat Perelló.

L’IEB disposa per enguany de 9,4 milions d’euros. Són 500.000 euros més que l’any anterior. D’aquests, 3,6 milions d’euros es destinen a llengua i 5,8 a cultura. “L’objectiu en matèria de cultura és desembossar l’aturada administrativa de tots els ajuts que gestionam des de l’IEB. Hem de donar protecció i seguretat als creadors”, explica convençut. Per aconseguir-ho, d’aquí a poc s’hi incorporaran 5 tècnics més amb l’objectiu que a partir del 2025 les ajudes es puguin cobrar com a màxim 4 o 5 mesos després de ser concedides.

09/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris