X
8

Lola Hernández, de la Caravana Roja: “Ja ho deia Steinem, si els homes menstruassin, ja hi hauria un Ministeri propi”

L'esborrany de la nova llei va molt més enllà de la interrupció de l'embaràs

12/05/2022

Lola Hernández, de la Caravana Roja: “Ja ho deia Steinem, si els homes menstruassin, ja hi hauria un Ministeri propi”

L’esborrany de la llei de l’avortament, que arribarà al Congrés de Ministres dimarts que ve, va molt més enllà de regular la interrupció voluntària de l’embaràs. Inclou per primera vegada en la normativa la salud menstrual, la salud reproductiva, la salud sexual o els ventres de lloguer. El text recull baixes de fins a cinc dies per regles doloroses, que poden portar fins i tot a la incapacitat temporal. També es contempla que les dones a partir dels 16 anys puguin avortar sense el permís de les mares, pares o tutors o un permís retribuït en el darrer mes de gestació.

Lola Hernández és psicòloga i creadora de La Caravana Roja, un projecte que va néixer per reconnectar les dones amb la seva fisiologia i que defineix com a moviment de cultura menstrual i teràpia integrativa. Amb ella desgranam la lletra petita de la nova llei. A grans trets, Hernández, la valora positivament i destaca els canvis que suposa en relació a les baixes quan hi ha menstruacions doloroses: “el dolor menstrual suposa una limitació important per a moltes dones i aquest dolor és un símptoma que no es pot invisibilitzar”.

Hernández evoca la feminista Gloria Steinem, que als anys 70 ja feia algunes reflexions que aquests dies hem tornat a escoltar. La periodista i escriptora nord-americana aleshores parlava de com seria la societat si els homes menstruassin, i com d’important seria aquest fet. Tant, que fins i tot, assegurava, potser hi hauria un ministeri enfocat a la menstruació. I la primera regla seria una festivitat per celebrar la masculinitat, deia.”Disposar de baixes de tres dies amb possibilitat d’ampliar-los fins a cinc, sempre amb supervisió mèdica, per a les dones que tenen regles incapacitants i doloroses, és una gran fita. Vivim en una societat que no té en compte els ritmes cíclics. La fase menstrual necessita un marge d’introspecció i temps per a una mateixa. A vegades sembla un luxe, però en realitat, per a les dones que tenen una menstruació invalidant, és una necessitat”, afegeix.

La normativa també permet un permís remunerat abans del part, des de la setmana 36 i fins al moment del naixement. Una altra de les novetats importants són els terminis i el marc de la interrupció voluntària de l’embaràs: l’avortament és lliure fins a la setmana 14 de gestació i, a partir d’aquí, i fins a la setmana 21, es podrà realitzar el que es coneix com a avortament terapèutic. Però el que més s’ha comentat és el fet que a partir dels 16 anys les dones puguin avortar sense permís dels seus pares, mares o tutors. “Si ampliam la mirada, prendre aquesta decisió és molt difícil però hem d’atendre la dona en tota la seva complexitat. No sabem la relació que tenen les adolescents amb els seus pares, quan ens trobam en una situació així. És possible que aquest sigui un fet traumàtic per a les joves que no desitgen un embaràs, i la normativa permetrà preservar la seva intimitat i poder-ho gestionar d’una manera més saludable”, assegura Hernández. La psicòloga va una passa més enllà i insisteix en la importància de crear serveis per atendre i acompanyar les dones en aquest procés. Considera imprescindible integrar-lo en la vida, en la pròpia biografia, perquè no en quedi ferida.

El document recull la salut menstrual com a part del dret a la salut, que ha de ser igualitària i sense distinció. En aquest sentit, els centres educatius, els que ofereixen serveis socials per a dones en risc d’exclusió i les presons, hauran d’oferir de forma gratuïta els productes d’higiene necessaris per a la menstruació. Progressivament, totes les dependències dels organismes públics aniran incorporant aquesta mesura. També seran gratuïts els anticonceptius hormonals i la píldora del dia després i es distribuiran als instituts en el marc de campanyes d’educació sexual. “L’accessibilitat a aquests recursos és molt important, de fet diria que és el punt de partida per poder avançar en l’educació efectivo-sexual. Entendre la sexualitat com un camí d’autoconeixement i de trobar en una mateixa l’amor propi, per tal de prevenir malalties i embarassos no desitjats. Aquesta facilitat d’accés tant de productes d’higiene com a mètodes anticonceptius permet, sense dubte, una millor gesitó de l’autocura, com a camí cap al benestar individual i col·lectiu”, assegura la psicòloga.

A més, l’esborrany de la norma, que pot ser modificat durant la seva tramitació, eludeix els ventres de lloguer com una de les formes de violència contra la dona. Es prohibeix la publicitat de les agències que ofereixen aquest tipus de serveis amb sancions i dona potestat als tribunals espanyols per perseguir les parelles que recorrin a l’estranger per trobar una dona que llogui el seu ventre.

12/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT