X

L’ONU amplia els drets de Palestina a l’Assemblea General

La resolució exhorta a la plena incorporació de Palestina com a estat membre de l'organització i que, en espera d'aquest possible pas, dota amb més veu els palestins

10/05/2024

L’ONU amplia els drets de Palestina a l’Assemblea General

L’Assemblea General de Nacions Unides ha aprovat aquest divendres una resolució que exhorta a la plena incorporació de Palestina com a estat membre de l’organització i que, en espera d’aquest possible pas, dota amb més veu els palestins, malgrat les queixes frontals expressades pel Govern d’Israel.

La resolució, copatrocinada per desenes de països, entre ells Espanya, ha tirat endavant amb 143 vots a favor, nou en contra, entre ells Israel, els Estats Units, Hongria, l’Argentina i República Txeca, i 25 abstencions.

El text, impulsat després del veto estatunidenc en el Consell de Seguretat a la incorporació plena de Palestina, planteja “drets i privilegis addicionals”. Palestina forma part de l’ONU en qualitat d’Estat observador no membre, al mateix nivell que el Vaticà, però amb aquesta iniciativa tindrà més representació i veu, que no vot, dins de l’Assemblea.

La resolució exposa a més que “l’Estat de Palestina està qualificat per a ser membre” i “recomana al Consell de Seguretat que reconsideri l’assumpte”, si bé no pot forçar a aquest òrgan perquè ho faci. Així mateix, “reafirma el dret del poble palestí a l’autodeterminació”, la qual cosa passa pel seu “dret a un Estat de Palestina independent” i “la fi de l’ocupació israeliana”.

Els països promotors, no obstant això, han introduït un matís dins de l’articulat per a deixar clar que aquest gest cap als palestins és “excepcional” i “no fixa un precedent”, davant l’aparent temor de determinades potències que altres territoris la sobirania dels quals segueix encara en disputa, com puguin ser Taiwan i Kosovo, puguin reclamar també un marc equiparable.

10/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris