Finlàndia admet que estan ara en una "zona grisa" i espera completar la integració com més aviat millor
12Els aliats de l’OTAN firmaran dimarts que ve a Brussel·les el protocol d’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’aliança, han confirmat fonts aliades, després que Turquia aixecàs aquest dimarts el veto contra els dos països escandinaus, després d’aconseguir un compromís més gran en la lluita antiterrorista. Les negociacions a tres bandes facilitades pel secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, han culminat a Madrid amb un acord que posa fi a un mes de bloqueig per part d’Ankara i que aplana el camí d’Estocolm i Hèlsinki a la organització.
La firma tindrà lloc al si del Consell de l’Atlàntic Nord, l’òrgan executiu que reuneix els 30 aliats a la seu de Brussel·les, han assenyalat les fonts consultades. Stoltenberg ha qualificat el pacte de “bon acord” per a totes les parts, afegint que implicarà que els dos països nòrdics treballin de manera “encara més estreta” amb Turquia per combatre el terrorisme, extradir sospitosos o intercanviar informació.
PROCÉS D’ADHESIÓ
Els dos països nòrdics van sol·licitar conjuntament la seva entrada a l’OTAN el 18 de maig passat, un ingrés que l’Aliança Atlàntica apostava perquè fos ‘exprés’ i estigués a punt per a la cimera de Madrid. Turquia ha retardat l’adhesió per les seves reticències per la suposada connivència de suecs i finlandesos amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i les Unitats de Protecció Popular (YPG).
Una vegada desbloquejada la situació, la pròxima passa seran les negociacions i la signatura del protocol d’accés, que rubriquen els aliats a Brussel·les per enviar-lo posteriorment a les diferents capitals. La ratificació d’aquests protocols seràla fase més llarga pels diferents sistemes per avalar el nou soci. De fet, aquest procediment burocràtic es demorarà mesos, ja que cada aliat té un sistema de validació diferent, i en molts casos implica una votació al Parlament. Això fa que l’ingrés formal de Suècia i Finlàndia no arribi fins a finals del 2022 o principis del 2023, fet que inquieta els candidats, que volen comptar amb garanties de seguretat per a aquest període davant les amenaces de Rússia.
Un cop tots els membres de l’aliança i els candidats han aprovat aquests protocols, el pas següent és dipositar aquests documents a Washington, on són custodiats pel Govern dels Estats Units.
El ministre d’Exteriors finlandès, Pekka Haavisto, ha admès durant la cimera de Madrid que, tant Finlàndia com Suècia, estan ara en una “zona grisa”, ja que no estan coberts pel paraigua de l’OTAN. Els dos països nòrdics han rebut, però, “fortes garanties” de seguretat de països com els Estats Units i el Regne Unit però, tot i així ,Haavisto espera que aquest període d’interinitat sigui “com més curt millor”.
LA “ZONA GRIS” ORIENTAL
Precisament, el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha demanat aquest dimecres a l’OTAN acabar amb les “zones grises” al flanc oriental per donar una “resposta ferma a les accions de Rússia”, un fet, ha dit, “necessàri per a Ucraïna, tota l’Aliança i la comunitat euroatlàntica”. En un discurs davant els líders de l’OTAN durant la cimera de Madrid, el mandatari ha assenyalat que “si realment identifiquen Rússia com la principal amenaça, han de donar suport completament el seu principal objectiu”bèl·lic, Ucraïna”.
“No és una guerra de Rússia només contra Ucraïna. És una guerra pel dret a dictar les condicions a Europa. Pel futur de l’ordre mundial. Per això, és absolutament necessari ajudar Ucraïna amb armes, polítiques i mesures econòmiques, com sancions que impedeixin que Rússia financi la guerra”. Zelenski ha recalcat que Ucraïna necessita un sistema modern de defensa antimíssils. “Vosaltres teniu aquests sistemes. Si ens els donau, podeu rompre la tàctica russa de destruir i terroritzar la població civil ucraïnesa”, ha matisat.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular