X
5

Luis García Langa, economista: “Per què si la matèria primera ha baixat… el llum, el gas i la benzina continuen disparats?

El director de Corredor de Fondos.com apunta els factors geopolítics com la causa principal de l'encariment final del cost de l'energia

31/01/2022

Luis García Langa, economista: “Per què si la matèria primera ha baixat… el llum, el gas i la benzina continuen disparats?

Els preus de la llum, del gas i el carburant continuen disparats. Les tensions geopolítiques i un increment de la demanda són les principals causes d’aquests costos tan elevats, que feia anys que no es veien i que afecten de manera directa els consumidors. El més curiós és que el cost final ha pujat més que el preu de les matèries primeres que serveixen per fabricar l’energia i la benzina que després consumim. L’economista Luis García Langa, director de Corredor de Fondos.com, es demana per què hi ha aquesta diferència. “És veritat que l’energia ha pujat, que està en nivells molt elevats, però ni molt manco arriba als nivells de fa 4 o 5 anys. De fet, el gas es troba a la meitat de preu i el petroli és un 30/40 per cent més baix. Això fa pensar… Per què si la matèria primera energètica no és tan cara, continuam pagant més? En declaracions a l‘Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, Langa ha considerat que el motiu és que el cost s’infla a causa de factors que influeixen en la configuració del preu final, com la distribució i els impostos.

En el cas de la benzina i el gasoil, l’increment aquest gener en comparació a fa un any és de 28 cèntims el litre, uns 14 euros per omplir el dipòsit. A l’arxipèlag, la pujada és més acusada que en altres comunitats, per la insularitat. De fet, Joan Mayans, president de l’Associació d’Estacions de Servei de les Balears, Aesba, assegura que aquests preus desorbitats han afectat els hàbits de consum dels clients, que han canviat d’ençà de l’inici de la pandèmia. “El que més m’agradaria del món és que el preu fos més baix, aquests preus tan alts no ens ajuden perquè no incentiven el consum. Tot el contrari, la gent s’ho pensa dues vegades a l’hora d’omplir el dipòsit”, ha explicat.

Pel que fa a la llum, la mesura del Govern central de reduir els impostos no ha estat suficient per fer front a l’augment del preu del gas, que influeix en un 20% de l’electricitat que es genera a l’Estat. El director general d‘Endesa a les Balears, Martí Ribas, creu que l’antídot és l’energia renovable. “La forma de deixar de dependre d’aquests preus volàtils, cars i geopolítics és que de cada vegada Europa, Espanya i les Balears tenguin més independència energètica i per això s’han de fer servir energies renovables autòctones. Hem d’accelerar els plans que tenim d’implantació de renovables”, ha conclòs.

 

31/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT