El conegut celler conrea 60 hectàrees de vinya noves a l'entrada de Petra per manca de relleu a les finques proveïdores
22“Abans, 55 pagesos ens duien el seu raïm, era una festa… Ara només ho fan deu. Hem hagut d’ampliar les nostres vinyes, perquè hem tengut problemes greus de subministrament”. La manca de relleu generacional ha obligat Ramon Servalls, responsable de Macià Batle, a canviar la manera de fer i arrendar noves terres per sembrar el seu propi raïm. La darrera plantació que ha posat en marxa és a la carretera de Petra, la vinya de Puigventós, 60 hectàrees que ampliarà fins a les 75, i convertirà aquesta extensió en el vinyet més gran de Mallorca.
“Allà hi sembram les varietats de merlot, cabernet sauvignon, manto negro i una mica de premsat blanc“, explica l’empresari a IB3 Notícies. “Ja hi hem fet la primera collita, ha anat molt bé, és una plantació molt guapa”, diu amb orgull, mentre nega que l’increment de terres i de cellers afecti en negatiu el sector. “Per damunt de tot, s’ha de respectar la iniciativa privada i la llibertat de mercat. La gent té dret a sembrar vinyes, a fer bodegues… Igual que té dret a tirar endavant qualsevol altre tipus de negoci. No crec que s’hagi de limitar la capacitat de plantar res, sobretot si encara hi ha gent que vol tornar al camp”, assegura, fent referència al problema endèmic de mà d’obra que pateix el sector primari.
Servalls defensa que, malgrat la pandèmia, el sector sura i que el del vi és un mercat en alça. Està de moda, amb 2.500 hectàrees de vinyet plantades, la gran majoria a Mallorca, i 104 bodegues. “El 2020 va ser un any difícil, però a l’estiu de l’any passat la situació va començar a millorar. Enguany, si tot va bé, arribaren a les xifres d’abans de la crisi”.
La guerra de Rússia amb Ucraïna no els afectarà, perquè no exporten als països de l’Est. Sí a Alemanya, el seu principal client de fora, juntament amb altres països de la Unió Europea, Suïssa, el Japó i els Estats Units.
Amb la nova plantació a la carretera de Petra, Macià Batle arribarà a les 150 hectàrees de vinyet, distribuïdes entre aquesta localitat, Santa Maria (on té el celler), Santa Eugènia, Sencelles, Consell, Vilafranca i Sant Joan.