X

Macron anuncia eleccions anticipades a França després de la derrota del seu partit a les eleccions europees

La convocatòria dels comicis francesos serà per al 30 de juny i el 7 de juliol

09/06/2024

Macron anuncia eleccions anticipades a França després de la derrota del seu partit a les eleccions europees

Imatge d'arxiu. / EFE

El president francès, Emmanuel Macron, acaba d’anunciar la dissolució de l’Assemblea Nacional i la convocatòria d’eleccions per al 30 de juny i el 7 de juliol després de la derrota en els comicis europeus d’aquest diumenge.

Segons els sondejos a peu d’urna a França, l’extremadreta Agrupació Nacional aconseguiria una rotunda victòria en les europees amb entre el 31,5% i el 32,4% dels vots, doblant al partit del president francès, Renaixement, que hauria obtingut el 15,2%.

“No podria continuar, al final d’aquest dia, mirant cap a un altre costat. A aquesta situació s’afegeix a més la febre que ha contagiat el debat públic i parlamentari al nostre país”, ha dit Macron, en una compareixença institucional televisada des de l’Elisi. “És per això, que, després d’haver procedit a les consultes prèvies de l’article 12 de la nostra Constitució, vaig decidir retornar la paraula del nostre futur parlamentari a través del vot”, ha afegit.

Les noves eleccions arribaran només dos anys després de les de juny de 2022, en les quals Renaixement, el partit del cap de l’Estat, va perdre la majoria absoluta que havia tingut en la legislatura 2017-22, la qual cosa va generar problemes al Govern a l’hora de cercar socis parlamentari per a aprovar les seves reformes. Per exemple, la molt discutida reforma de les pensions es va aprovar l’any passat sense votació en l’Assemblea Nacional.

Notícies relacionades >

09/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT