X

Macron confia que la reforma de pensions entri en vigor enguany

El president francès assegura que la reforma depèn ara del dictamen del Consell Constitucional, però no de les protestes de carrer: "Cal respectar-les quan són pacífiques però no quan arriben a l'extrema violència"

22/03/2023

Macron confia que la reforma de pensions entri en vigor enguany

Redacció

El president francès, Emmanuel Macron, confia que la reforma de les pensions que ha aprovat el seu govern entri en vigor abans de final d’enguany, malgrat les protestes al carrer contra aquest projecte.

“Seria bo perquè 1,8 milions de persones vegin augmentada la seva pensió uns 600 euros per any”, ha assegurat el president en una entrevista a les dues principals cadenes de televisió del país.

Macron ha assegurat que la reforma depèn ara del dictamen del Consell Constitucional, però no de les protestes de carrer que, segons ha dit, “cal respectar-les quan són pacífiques però no quan arriben a l’extrema violència”. Encara que ha reconegut que “cal escoltar la còlera” dels ciutadans, ha advertit que “no es tolerarà un desbordament”, perquè “la còlera legítima” contra la reforma no justifica la violència.

Davant la proliferació de vagues i bloquejos d’alguns sectors econòmics, ha dit que “els bloquejos han d’aixecar-se quan afecten la vida econòmica”, per exemple en les refineries i la distribució de combustible o en la recollida d’escombraries.

Macron només ha reconegut un error en tot aquest procés: el de “no haver aconseguit convèncer” als ciutadans de la necessitat de la reforma de les pensions, les quals, segons les xifres del Govern, entraran en un dèficit que creixerà fins als 12.500 milions d’euros per a 2030.

“Creuen que m’agrada fer aquesta reforma? No”, ha assegurat, abans d’insistir que s’ha rebutjat baixar les pensions o pujar les cotitzacions d’empreses i treballadors: “Som un dels països amb més imposts d’Europa, la qual cosa només deixa l’opció de treballar més”.

Durant l’entrevista, també ha justificat l’augment de l’edat de jubilació comparant-ho amb països de l’entorn, entre els quals Espanya:

“Cap força sindical ha proposat compromisos. Ens han dit que no volien cap reforma”, ha insistit.

El president assegura entendre l’empipament de molts ciutadans quan veuen els extraordinaris beneficis de les grans empreses i va assegurar que demanarà al Govern que se’ls obligui a “participar en l’esforç col·lectiu” de la nació.


Uns 500 detinguts a París en una nova nit de protestes contra la reforma de pensions de Macron

22/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris