política

Madrid qüestiona la llei de Salut Laboral d’Armengol

L'Estat ha traslladat al Govern que tres articles de la llei poden envair competències estatals


L’Estat torna a qüestionar una altra llei autonòmica, i obliga a l’executiu de Francina Armengol a negociar per resoldre les discrepàncies si no vol acabar davant el Constitucional. En aquest cas, la llei que Madrid vol fer rectificar és la de Salut Laboral que es va provar aquest estiu. Una norma que pretén reduir l’alta sinistralitat laboral de Balears. En concret, segons la informació a la que ha tengut accés IB3 ràdio, el Ministeri de política territorial ha traslladat al Govern que tres articles de la llei poden envair competències de l’estat i han de ser revisats o la norma s’haurà d’enfrontar a un recurs d’inconstitucionalitat.

En primer lloc, Madrid no vol de cap manera que l’Institut Balear de Seguretat Laboral, un dels punts estrella de la norma que ha impulsat el conseller Iago Negueruela, pugui informar i fixar criteri sobre les normatives en matèria de seguretat laboral. L’Estat recorda i reivindica que la legislació en matèria laboral és una competència no transferida, i per tant no es pot atorgar cap autonomia la potestat d’emetre informes oficials sobre cap norma. Aquest Institut Balear de Seguretat Laboral tampoc pot obligar, en opinió del Ministeri, als representants de la inspecció de Treball, organisme estatal, a participar de les seves reunions.

Registre

Igualment, Madrid vol que s’elimini qualsevol possibilitat d’obligar a les empreses a inscriure’s a un registre autonòmic que aspira a controlar millor el que fa cada agent econòmic en matèria de prevenció. No es pot forçar a les empreses a formar part d’aquest registre, perquè diu el Ministeri això és una competència estatal. En canvi, el conseller de Treball, Iago Negueruela, opina el contrari i així ho defenseran en la comissió mixta que s’ha creat entre l’Estat i la Comunitat per trobar una sortida a aquest xoc amb Madrid. La conselleria insisteix en què el gruix de la llei està perfectament adaptada a la normativa i que aquestes discrepàncies han sorgit per qüestiones tècniques que es podran resoldre.

En qualsevol cas, aquest és el segon conflicte entre l’executiu de Sánchez i el govern d’Armengol per la interpretació d’una norma autonòmica. Com va avançar IB3Ràdio el passat més d’octubre, l’Estat també mira amb lupa la Llei de l’Habitatge.

En aquest cas, el govern central considera il·legal que els grans tenidors de pisos -entre ells els bancs- hagin de cedir els seus immobles buits a la comunitat. També qüestiona que aquests pisos s’hagin d’inscriure a un registre d’habitatges públic i que els notaris -entre d’altres- tenguin l’obligació de col·laborar a la fi d’acreditar la desocupació d’una casa. La consellera de Presidència, Pilar Costa, va informar que les negociacions entre les dues administracions començarien aquest mes de novembre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Topada entre l’Ajuntament de Llucmajor i la Conselleria de Salut per la construcció del nou PAC

El batle, Eric Jareño, diu que no se'ls va informar de què haguéssin de tomar l'edifici actual i Salut els...

Detingut el polític eivissenc Josep Costa

L'exvicepresident del Parlament de Catalunya ha estat traslladat al TSJC per comparèixer davant la jutgessa que l'investiga per desobediència

Antoni Noguera: “No hi ha cap pugna amb Lluís Apesteguia”

Més per Mallorca cerca una coordinadora general de consens per evitar la fractura

Ciutadans fa aigües a la Part Forana: crisi a Llubí, Llucmajor, Lloseta, Sineu i Calvià

La portaveu del partit en el Parlament, Patricia Guasp, exigeix l'acta de regidor als edils de Calvià, Llucmajor i Sineu...