Magaluf, Mallorca, una tranquil·la localitat de costa que es va convertir en una de les zones més saturades de turistes a l’estiu. Com sobreviuen els seus habitants en aquest paradís turístic de baix cost?
Ja pots gaudir del documental ‘Magaluf Ghost Town’ a IB3 la carta.
Coses estranyes estan ocorrent a Magaluf: olor de pixades i de sang, cotxes de policia i ambulàncies travessen els carres sense que ningú li doni importància, crits a mitjanit… Magaluf és una petita i tranquil·la localitat de l’illa de Mallorca que molts s’han aventurat a nomenar la Twin Peaks balear. Els seus ciutadans es debaten entre el maleïtisme quotidià i el genuí plaer vocacional, un lloc que s’ha transformat en el paradigma europeu del turisme de baix cost basat en l’entreteniment nocturn desenfrenat. Un milió de turistes envaeixen els carrers de Magaluf durant l’estiu, com si fossin espectres que transformen l’espai públic en un parc temàtic on quasi tot està permès.
Mentrestant, els habitants de Magaluf tracten de conviure amb les contradiccions d’aquest model turístic, que se sent com una invasió, però també genera milions d’euros en el sector de la restauració, llocs de feina i oportunitats per moltes persones que no podrien sobreviure en cap altre lloc sense les característiques de Magaluf.
«Magaluf Ghost Town» és un retrat coral d’una comunitat fora de temporada i durant la temporada alta, des d’un to de misteri, proper al thriller, però sense perdre de vista la comèdia costumista, mesclant documental i ficció. Es tracta d’una història d’abast internacional sobre els somnis d’una localitat que només intenta sobreviure en un context turistificat, i també una reflexió sobre el que significa ser turista a Europa.
«Igual que els amants del sol, en la seva majoria britànics, que acudeixen en massa a les seves platges tots els estius, aquests vilatans se senten atrets per Magaluf pel seu aire de possibilitat, fins i tot, si aquest ambient romàntic sovint es veu ofegat per hordes sorolloses que participen en jocs i cops de puny alimentats per la cervesa».
Variety
«Utilitzant una divertida mescla de documental i ficció, Miguel Ángel Blanca explora la conflictiva relació entre la ciutat que es va guanyar el sobrenom de “Shagaluf” i aquells que la converteixen en la seva llar durant tot l’any».
Screendaily
«Magaluf Ghost Town ens entrega el plaer culpable, una ensaïmada cinematogràfica en la qual cada capa ofereix una textura diferent».
Cineuropa
«Una visió estranya i de malson del complex vocacional especialment dissenyat a través dels ulls dels residents locals».
Modern Times Review