X

Mallorca comença la desescalada amb la reobertura dels centres comercials

Podran reobrir però amb limitació de cabuda al 30%. De dilluns a divendres fins les 20.00 hores però hauran de tancar els caps de setmana i festius

11/02/2021

Mallorca comença la desescalada amb la reobertura dels centres comercials

Els centres comercials i grans superfícies de Mallorca podran reobrir però amb limitació de cabuda al 30%. Aquest aforament haurà d’anar perfectament senyalitzat a l’entrada dels centres com també dins els comerços. Podran obrir de dilluns a divendres fins les 20.00 hores però hauran de tancar els caps de setmana i festius. Bars i restaurants, en canvi, romandran tancats 15 dies més.

Així ho han anunciat el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en roda de premsa després de finalitzar la reunió de la Mesa de Diàleg Social, en la qual han estat presents representants de les patronals i dels sindicats.

El Consell de Govern extraordinari aprovarà aquest divendres l’aixecament d’algunes de les restriccions vigents fins a aquest dissabte a Balears per la pandèmia i mantindrà el tancament de la restauració fins al 2 de març.

Els centres comercials i grans superfícies, que portaven 15 dies tancats, podran obrir de dilluns a divendres fins a les 20.00 hores, però hauran de continuar tancats els caps de setmana i festius, ha detallat Yllanes. “El que sí que reclamarem és que hi hagi un rigor especial dels responsables dels centres comercials i grans superfícies en la vigilància de totes les mesures de seguretat”, ha puntualitzat el vicepresident. Ha explicat que un dels criteris tinguts en compte per a permetre la reobertura de grans comerços a Mallorca és que són “un lloc on habitualment es porta la mascareta”, per la qual cosa es vigilarà el compliment d’aquesta mesura.

Per altra banda, tots els establiments comercials han de continuar cessant la seva activitat a les 20 h, excepte el comerç essencial, i s’haurà d’assegurar la correcta ventilació i manteniment dels nivells de CO2. Per fer-ho, també s’ha acordat que els centres comercials hauran de comptar amb indicadors d’aforament en temps real, s’establirà un temps per poder instal·lar aquests aparells, de la mateixa manera que hauran de comptar amb mesuradors de CO2.


 L’evolució de la pandèmia a les Illes des que es va decretar el tancament de bars, gimnasos i grans superfícies

Les noves mesures a Mallorca sobre activitats esportives d’intensitat baixa, piscines i entrenaments sense contacte físic

Es permetran les activitats esportives d’intensitat baixa dirigides en sala i les activitats d’intensitat baixa d’acadèmies de ball amb un màxim de 6 participants, els quals hauran de fer servir mascareta, i sempre que no se superi el 30 per cent de l’aforament de l’espai on es dugui a terme. Serà obligatori que les sales compleixin amb les condicions adequades de ventilació, i que es dugui a terme un registre dels participants. Les activitats esportives de baixa intensitat es varen regular a la Resolució de 2 de desembre de la conselleria d’Afers Socials (ioga, meditació, Pilates, hipopressius, entre d’altres).

A més, a les piscines esportives cobertes es podrà desenvolupar activitat esportiva, sempre que no se superi el 20% de l’aforament i que es garanteixi un mirall d’aigua de 4 metres quadrats per persona i un màxim de 2 persones per carril de natació. En ambdós casos, es prohibeix l’ús dels vestidors.

També es permet incrementar de 2 a 3 els entrenaments setmanals als esports d’equip i de contacte, que hauran de seguir sent sense contacte físic, respectant en tot moment la distància d’1,5 metres.

Pel que fa a l’activitat cultural, es permetrà la presència de públic en teatres, auditoris, cinemes i circs de carpa fins a un màxim del 50 per cent de la capacitat permesa, mentre que actualment el límit era del 30 per cent.

Es mantenen les restriccions a la restauració a Mallorca i les Pitiüses

D’altra banda, la Mesa de Diàleg Social ha acordat ratificar la situació de tancament total dels establiments de restauració per a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera, que es troben en nivell 4, amb mesures de reforç a causa de la pressió hospitalària, i de tancament parcial (interiors) a Menorca, que es troba en nivell 4, seguint els criteris sanitaris.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha indicat que l’adopció d’aquesta mesura respon a una situació molt complicada i difícil per a moltes persones, famílies, treballadors, autònoms i empresaris, però el principal objectiu de donar continuïtat a aquestes mesures és aconseguir una situació que ens permeti anar recuperant l’activitat de forma escalonada i segura.

Negueruela ha recordat que el Govern ha posat tots els recursos a la seva disposició, i també el d’altres administracions, per minimitzar els possibles efectes negatius de les mesures adoptades per frenar la pandèmia.

Així, el Govern de les Illes Balears va posar en marxa el gener un paquet de més de 110 milions d’euros dins el Pla d’Ajuts d’acompanyament als sectors afectats per la covid-19, dels quals 60 són directes i no retornables.

Modificacions que afecten totes les illes

Activitats extraescolars i cursos d’aptitud professional per a conductors

Es permetran les activitats extraescolars. A més, en el nivell 4, tot i que l’activitat en acadèmies i centres de formació i autoescoles només es permeten grups de màxim 6 persones i amb un màxim del 50% d’aforament, s’exceptuen els cursos d’aptitud professional per a conductors (CAP) amb un màxim de 14 persones.

11/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT