Forma part del projecte europeu Blue Islands junta amb altres 8 illes de la Mediterrània
Gairebé tots som conscients que no hem de deixar fems a les platges. Però els turistes, malauradament, solen tenir un comportament incívic. Així ho explica el projecte europeu Blue Islands, que ha fet protagonista l’illa de Mallorca, juntament amb altres 8 illes de la Mediterrània.
L’estudi, que té un període de tres anys, analitza els residus que arriben a les platges. I aquest estiu el treball de camp és el comportament dels turistes davant els fems que generen a la platja de Torà, a Peguera, àrea d’estudi que s’ha triat en aquest projecte europeu únic entre altres dues platges: una que sigui freqüentada per residents (la des Cargol, a Santanyí) i una altra que sigui de difícil accés (la de sa Cànova, a Artà).
Alguns turistes reconeixen que hi ha gent incívica que deixa els seus residus a la platja “perquè com estic de vacances i no és casa meva em despreocupes”, explica Yanin, una jove turista alemanya. D’altres, són conscients que han de reciclar i deixar els seus residus allà on toca: “Cada dia recullo llosques que em trobe a la sorra”, explica Elisabeth, una turista alemanya. “Ho faig pels meus fills, els meus padrins i per mi”, justifica.
Dos informadors treballen a la platja per explicar als turistes la campanya, que porta de lema “Don’t leave your waste unattended (No deixis els teus fems desatesos)”. Van començar dilluns i acabarà fins diumenge. També han traslladat fullets informatius a hotels de la zona així com bars i restaurants.
Durant els primers anys d'IB3, va conduir el programa 'Sa bona cuina de Paquita Tomàs'