X

Mallorca aprova legalitzar les construccions fora d’ordenació al sòl rústic

És la primera illa a aplicar aquesta qüestió, en què els consells insulars hi tenen la potestat, que estableix el Decret de simplificació administrativa

18/06/2024

Mallorca aprova legalitzar les construccions fora d’ordenació al sòl rústic

Els consellers de Més per Mallorca han protestat per la modificació de la norma amb uns cartells que es llegia "Mallorca en venda per no-residents". / M. VALERO

309

El Consell de Mallorca ha aprovat aplicar la legalització extraordinària de construccions fora d’ordenació al sòl rústic de l’illa a canvi de pagar una compensació econòmica. Un canvi establert en el Decret de simplificació administrativa convalidat pel Parlament dimarts passat que l’oposició qualifica com a Decret “d’amnistia urbanística”. En concret, el ple extraordinari insular d’aquest dimarts ha aprovat, amb els vots a favor del PP, Vox i El Pi i els vots en contra de Més per Mallorca i PSIB, aplicar la disposició setena del decret, que estableix la possibilitat de regularitzar edificacions en sòl rústic fora d’ordenació en les quals hagi prescrit la possibilitat de restablir de la legalitat urbanística. El termini per a acollir-se a la mesura serà de tres anys.

El PP, Vox i El Pi han defensat la norma, assenyalant que es tracta de donar una solució a les famílies que tenen i viuen en cases fora d’ordenació. En aquesta línia, el conseller insular de Mobilitat i Territori, Fernando Rubio, ha insistit que no és “una amnistia”, ja que la legalització “no és gratuïta” i implica condicions per als propietaris. Davant les crítiques de l’oposició, Rubio els ha etzibat que “ara agafin la bandera de la protecció del territori”, remarcant que en els darrers vuit anys s’han construït 3.100 habitatges en sòl rústic autoritzades pel Consell. “Només són ecologistes quan estan en l’oposició”, ha dit.

En aquesta línia s’ha pronunciat la portaveu popular, Núria Riera, qui ha insistit que el decret pretén donar una solució a milers de famílies, en concret, a més de 30.000 casos a Mallorca que “tenen aquest problema”. A més, ha retret a l’oposició que critiqui però “no proposi solucions” als ciutadans. “Són vostès els que han venut Mallorca”, ha dit a la bancada de l’esquerra.

El portaveu de Vox, Toni Gili, ha considerat també que el decret llei no implica una amnistia i que cerca donar seguretat jurídica als propietaris. Per a Vox, és positiu que els ajuntaments recaptin les taxes no cobrades a les edificacions que s’acullin a la regularització i ha assegurat que “no hi haurà més cases en sòl rústic”.

El Pi ha votat a favor en considerar positiva la mesura però, segons ha dit el portaveu, Toni Salas, el decret llei és “millorable” i existeixen “incongruències”. Concretament, ha subratllat que “hi ha moltes cases” que en el seu moment van adquirir una llicència vacacional de manera legal i que ara no es podran destinar a lloguer turístic. D’altra banda, ha criticat que el Govern no hagi esperat a debatre i tractar el decret llei en la taula per al pacte social i polític per la sostenibilitat i ha reclamat que els habitatges que prescriguin durant els tres anys que estarà vigent la regularització, puguin adherir-se també a la mesura.

Les crítiques del PSIB i Més

Per part seva, el PSIB i Més per Mallorca han mostrat el seu desacord amb la norma, considerant que és “un atemptat contra el sòl rústic”. “La norma està feta a mida per als infractors”, ha criticat el portaveu ecosobiranista, Jaume Alzamora, qui ha qualificat la norma de “decret de barra lliure”. “El ‘happy hour’ del PP només és per als poderosos i els privilegiats”, ha criticat, insistint que el decret “augmentarà la pressió sobre el sòl rústic, afavorint l’especulació, disparant els preus i dificultant l’accés a la terra”. Alzamora ha incidit en el perill de construir en zones inundables i ha acusat el president insular, Llorenç Galmés, de “temerari i imprudent”. Així mateix, totes dues formacions han criticat la manera d’establir la norma, reivindicant que les competències d’ordenació territorial són del Consell. Alzamora ha lamentat que la mesura s'”imposi” des del Parlament. “Les decisions d’ordenació del territori s’han de debatre aquí”, ha afegit.

Segons la portaveu socialista, Catalina Cladera, la disposició del decret que estableix aquesta legalització “és molt genèrica i necessita concreció”. En aquesta línia, ha considerat que els criteris concrets els hauria de marcar el Consell. El PSIB està estudiant interposar un recurs contenciós administratiu i, a més, Cladera ha demanat la retirada del punt de l’ordre del dia, al·legant la “necessitat” de disposar d’informes dels tècnics del Consell. “És una vergonya el mal que li estan fent a aquesta terra”, ha sentenciat.

Notícies relacionades >

18/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT