societat
Yolanda González és doctora en enginyeria industrial, una dona en un món encara masculí: “Me dedic a processar imatges digitals que capten robots submarins”.
Sí que hi ha dones, al món de la ciència, sobretot en el camp de la biologia, el medi ambient, la química, la medicina… En veim cada dia. On falla la qüestió és en les carreres tecnològiques, en les enginyeries i en física. En la majoria d’aquestes carreres, a la UIB, elles no arriben al 20%. En algunes, ni tan sols al 10%. La mitjana d’alumnes femenines a l’Escola Politècnica Superior de la UIB és del 18%.
Ho viu cada dia també Roberta Zambrini, investigadora de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos i del CSIC: “Aquí som dues dones en un institut de 16 o 18 persones”.
En altre problema històric de la dona a la ciència és que sempre se n’ha parlat poc, de les científiques. És el que anomenen “efecte Matilda“. A les joves els falten grans referents, però també referents propers, tal com recorda González.
Zambrini considera que, fins que no es resolgui aquest problema, hauria d’haver-hi altres iniciatives per incentivar la presència de la dona en el món científic, com ara oferir beques i enfortir les possibilitats de finançament.
Tot, per intentar que cada any sigui manco necessari fer aquesta jornada reivindicativa.
Cercador |
El tret de sortida d'aquesta edició el donarà la pel·lícula "El Buzo", rodada a Eivissa
Es calcula que 750 milions de microplàstics suren a la mar entre Menorca i Mallorca
Un home, de 52 anys, ha mort després de xocar el vehicle que conduïa amb un camió. El sinistre s'ha produït devers les 14.15h. Segons les primeres investigacions, el cotxe...
Es preveu que el presumpte assassí passi aquest dijous a disposició judicial