X

Tornen a sortir al carrer per demanar que no es faci negoci amb l’habitatge

Milers de persones es donen cita a Palma i centenars, a Eivissa

05/04/2025

Tornen a sortir al carrer per demanar que no es faci negoci amb l’habitatge

Palma, aquest dissabte. Foto: David Díez.

179

Més de quaranta ciutats a tota Espanya celebren, aquest dissabte, manifestacions per protestar pel preu de l’habitatge, entre elles Maó, Eivissa i Palma. Els sindicats d’inquilins d’Espanya han convocat manifestacions al llarg de tot el dia. Han assenyalat que aquesta mobilització coordinada és l’inici del final del negoci de l’habitatge. Demanen la davallada del preu del lloguer, un 50% en concret, i la recuperació dels habitatges turístics.

A Palma, milers de persones han recorregut els carrers del centre, per demanar que de d’un dret no se’n faci un negoci. La convocatòria ha estat promoguda per Sindicat Habitatge Palma, el GOB, Menys Turisme, més Vida, el Banc del Temps de Sencelles, la PAH, ‘Mallorca no és ven’ i Stop Desnonaments, a la qual s’hi ha sumat una quarantena d’entitats. La manifestació s’ha duit a terme sota el lema Acabem amb el negoci de l’habitatge. El recompte ha estat desigual: 10.000 assistents, segons els organitzadors; 3.500, segons delegació del Govern central; 1,500, segons la Policia Local.

Per als convocants, el problema de l’habitatge a Mallorca és el resultat de la política, que ha prioritzat l’especulació per damunt del benestar de la població, i del turisme de luxe. Denuncien que els preus dels lloguers i de l’adquisició d’habitatges es disparen, però que els salaris es mantenen estancats i que això obliga moltes persones a destinar la major part dels seus ingressos a poder tenir una casa. A la manifestació, s‘hi ha vist gent de totes les edats: joves que han de tornar a cals pares i pares que han d’anar a viure amb els fills. Demanen més habitatge social i menys turisme vacacional.

Manifestació a Palma, aquest dissabte. Foto: David Díez.

El Sindicat de llogaters d’Eivissa s’ha sumat a aquesta convocatòria i ha mobilitzat 300 persones. La manifestació a l’illa ha sortit a les 12 del Consell, sota el lema Coxtes i cartrons no són condicions. Denuncien que és impossible trobar habitacions per sota dels 800 euros i lloguers anuals. D’aquesta darrera casta, afirmen que el preu del contracte es triplica quan s’ha de renovar. A parer seu, això provoca que molta gent hagi de marxa de l’illa o que hagin d’acudir als infrahabitatges. Els organitzadors han demanat lleis que limitin els preus del lloguer i que es recuperin els habitatges turístics o de temporada per retornar-los a un ús residencial.

Entitats de Menorca han convocat, per a aquest dissabte horabaixa, una mobilització prevista a les 18.00 hores a la plaça de l’esplanada de Maó. A Formentera, s’ha convocat a les cinc del capvespre, partint des de Sant Ferran.

La situació de l’habitatge

L’any passat, les Balears varen ser la comunitat autònoma on més va apujar el preu de l’habitatge, tant el nou com el de segona mà. Ho va fer un 7,2%.

Segons la Societat de Taxació ST, el preu mitjà del metre quadrat se situa en els 2.754 euros. Això és prop d’un 42% més que la mitjana estatal, que se situa als 1.941 €/m². Només a la Comunitat de Madrid es paga més: 3.145 €/m².

Comprar és complicat, però llogar no és més fàcil. Aquest dissabte mateix, l’apartament més econòmic que hem trobat en un dels portals immobiliaris més populars és un situat a Cala Blanca, a Ciutadella. Té 42 metres quadrats i costa 690 euros al mes. Són 8.280 euros a l’any. Tenint en compte que el salari mitjà a les Illes se situa als 27.145 euros, podem arribar a la conclusió que, per pagar el lloguer més econòmic amb un salari mitjà, ja cal destinar un 30% dels ingressos, que és el màxim que recomanen els experts.

Notícies relacionades >

05/04/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT