X

Margarita del Val: “No ens podem confiar amb la vacuna, perquè no és infal·lible”

La viròloga del CSIC demana a la població que, encara que totes les persones sanes estan reaccionant bé a la vacunació, no es relaxin

16/07/2021

Margarita del Val: “No ens podem confiar amb la vacuna, perquè no és infal·lible”

12

Al programa “Al dia” d’IB3 Ràdio, han entrevistat la Margarita del Val, viròloga del CSIC, qui ha fet una crida a la calma, però sense relaxar-se, davant el bon ritme de vacunació i els seus efectes positius i els darrers nombrosos contagis.

Com s’ha arribat a la situació en què es trobam? Podríem haver-ho evitat?

Els motius són els de sempre: es baixen les mesures quan encara massa persones es poden contagiar, doncs pugen radicalment els contagis. Queda molta població que no està vacunada ni té immunitat enfront de la infecció. No ens podem confiar amb la vacuna, perquè no és infal·lible, i hem de ser estrictes amb les mesures, les mascaretes a interiors sempre posades. Ajuda mantenir els grups bombolla, no fer múltiples contactes, seriats amb gent distinta, perquè si no s’estén el contagi. A més, cal tenir en compte que el passaport sanitari no garanteix no contagiar-se. Aquesta associació del passaport amb la immunitat és més bé un desig, que no pas una realitat.

Com està afectant que no s’hagi vacunat encara a tota la població jove, que ara mateix sigui el grup més vulnerable enfront de virus?

Hem d’aclarir que actualment hi ha dos grups socials més vulnerables: els joves i els majors que no s’han atrevit a vacunar-se per por a les reaccions. Els animo a vacunar-se. Els beneficis de la vacuna són molt millors que els possibles riscs. Han de tenir por del virus, no de les vacunes. En el cas del joves, he de puntualitzar que aquells que ja tenien malalties lleus i moderades (15-30 anys) i s’han contagiat no requereixen hospitalització, però si és veritat que fins als sis mesos després d’haver estat contagiats poden presentar seqüeles importants, com la falta de concentració i de memòria. Encara que siguin molt infreqüents aquestes reaccions adverses, la mortalitat entre els joves és latent. Si s’arriba a tenir 100 vegades més joves afectats que en condicions normals (ens trobam en camí de tenir 10 vegades més), existeix la probabilitat de que hi hagi 100 vegades més mortalitat entre el col·lectiu.

La pròxima setmana s’autoritza la venda d’antígens en farmàcies. Recomana fer ús d’aquests tests?

Fer ús dels tests d’antígens és molt recomanable, sobretot pel que fa a l’hora de reunir-te amb un grup ingent de persones (8-10) o amb una persona que té un sistema immunitari dèbil o una malaltia greu. Recomano fer-se’l just abans de reunir-se. És clar que amb la seguretat de saber que no estàs contagiat tens més control sobre la teva vida i els teus moviments. Ara bé, encara que el test surti negatiu no hem d’oblidar mantenir les mesures aplicades fins ara. Tota precaució s’agraeix.

De quina manera s’assegura que una persona ha respòs bé a la pauta completa de vacunació? És necessari comprovar-ho mitjançant tests?

En aquest cas no ho recomano. En general, les persones sanes i quasi de qualsevol edat reaccionen bé. Han d’anar més alerta les persones que ja eren cauteloses fins i tot abans de l’arribada del virus per tenir més sensibilitat a les infeccions (la gent major s’inclou a aquest grup social), càncer, trasplantament d’òrgans o de medul·la òssia, per estar sotmeses a tractaments de quimioteràpia, etc.

D’acord amb l’estratègia de vacunació, contagiar-se després d’haver rebut la primera dosi suposa esperar un total de 6 mesos per poder rebre la segona. Què es sap sobre la protecció que ofereix haver passat el coronavirus a l’hora de vacunar-se? Influeix el nivell de gravetat amb què s’ha passat la malaltia?

Amb qualsevol nivell de gravetat es produeix una resposta immunitària enfront a la infecció molt bona, molt forta. Haver passat el coronavirus protegeix al voltant d’un 97% dels símptomes. És tan bo com la millor de les vacunes, sempre i quan els efectes de la infecció no derivin en una situació més greu. De fet, la immunitat és més àmplia, concretament contra les 25 proteïnes del virus. Així mateix, es reforça el sistema immunitari amb una segona dosi. Si algú ha completat la vacunació, o només està vacunat d’una dosi, i s’infecta, que no s’espanti, perquè la reacció serà més suau i benigna que si s’hagués infectat sense vacunació i, a més, enfortirà la memòria del seu sistema immunitari.

Hi ha dubtes en relació al temps d’immunitat subministrada per les vacunes. A Balears s’han confirmat aquesta setmana contagis entre professionals de residències de majors, que foren els primers en vacunar-se. És te clar ja si és de 6, de 8 mesos…? Hi ha hagut avanços sobre aquesta qüestió?

Fins ara, és cert que hi ha hagut persones ja vacunades, persones majors principalment, que s’han contagiat, totes elles en general amb símptomes molt lleus. Cal destacar que una de cada tres persones a les residències d’Espanya es poden infectar, que poden contagiar a altres, hi ha brots que s’estenen a les residències, però no tenen conseqüències greus. Les vacunes funcionen, estan protegint a la gent reforçant el seu sistema immunitari. Aquest cas no és un virus que anem a erradicar tan fàcilment, durarà molt, perquè és molt silenciós. Cada vegada que ens exposem a una nova infecció amb el virus circulant, ens enfortirà la immunitat. Per aquesta raó és important vacunar-se; les vacunes són sòlides i segures.

Estam pendents de les vacunes que estan per sortir i també dels grups que encara no n’han tingut accés, com és el cas de les embarassades. Hi ha hagut qualque evolució al respecte?

El coronavirus està sent un problema mundial que està afectant a tota la humanitat a la vegada i ens ha agafat sense defenses. En el cas de les embarassades, es segueix la recomanació duta a terme amb altres vacunes, és a dir, injectar-la al darrer trimestre, per protegir-les a elles i als bebés. Totes les vacunes contra la Covid es recomanen injectar-se a embarassades al tercer trimestre, mai durant el primer, quan l’embrió s’està gestant i és molt delicat.

Per acabar, ens agradaria demanar-li, d’acord amb una investigació recent de la Universitat de Granada sobre la possible relació entre la vacunació i els trastorns a la menstruació, si falta perspectiva de gènere al abordar els efectes adversos de les vacunes.

No ho crec, sempre s’investiga desglossant per gènere, diferenciant entre dones i homes. No s’han trobat alteracions als cicles de la menstruació per culpa de la vacuna, aquestes irregularitats tenen més a veure amb factors com els nervis provocats per la inseguretat i por durant la pandèmia. Sí ha baixat la natalitat, però també per decisió conscient en un moment de molta incertesa, fet que s’ha vist tant a embarassos naturals com a clíniques de fertilització artificial. Tampoc afecten les vacunes a la fertilitat de les dones ni dels homes. Prec que tothom comenci a tenir més tranquil·litat a Espanya, els grups de riscs ja estan vacunats.


 IB3´àudios Escolta l’entrevista completa a Margarita del Val a l’informatiu del matí d'”Al Dia”

16/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT