La presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca ha parlat aquest matí en una entrevista a IB3 Ràdio i ha assegurat que no té sentit parlar de reobertura mentre els ports i els aeroports de les Illes continuïn tancats
Maria Frontera, presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca
25La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics, la Secretaria d’Estat de Turisme i l’Institut de Qualitat Turística Espanyola han finalitzat ja el protocol pels establiments hotelers que estableix les mesures de seguretat per reobrir amb garanties a partir de la Fase 1, que a les Illes Balears podria començar el pròxim dilluns 11 de maig. Aquest protocol marca uns límits, però deixa certa llibertat perquè cada establiment estableixi el seu propi pla de contingència. El document serà presentat avui divendres pel Ministeri de Turisme al Ministeri de Sanitat.
Maria Frontera, presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, ha parlat aquest matí en una entrevista a IB3 Ràdio i ha assegurat que no té sentit parlar de reobertura mentre els ports i els aeroports de les Illes continuïn tancats.
A partir de dilluns, maldament Balears entri a la primera Fase, “no hi ha cap hotel de les Illes que tengui previst obrir“, només aquells que acullen els pacients de coronavirus, segons ha assegurat Maria Frontera. “Ja no és un tema d’aforament, de terrasses o de zones comunes, és un conjunt de variables i de factors que fan inviable aquesta activitat”, ha declarat la presidenta.
Frontera ha dit que s’està analitzant la situació i els plans de reobertura en un futur, a mesura que es vagin flexibilitzant les mesures. A partir de juliol sí que hi ha touroperadors que volen reiniciar l’activitat, sempre que es compleixin les mesures i que els protocols a tots els sectors ja estiguin aplicats. “No només necessitam que Alemanya digui que a partir de juliol volen venir i que el govern d’Espanya doni permís per aquests moviments, sinó que també és necessari que l’Agència Europea de Seguretat hagi estipulat uns protocols i recomanacions als aeroports i companyies aèries perquè els apliquin”, ha assegurat Maria Frontera. “Som molts i depenem de molts de factors”, ha conclòs.
La presidenta de la Federació Hotelera ha parlat també de la creació d’un grup de coordinador per avaluar els grups de turistes que vendran a les Illes.
D’altra banda, Frontera ha dit que el fet que cada establiment pugui adaptar el protocol a les seves circumstàncies és positiu perquè cada un és diferent i s’han d’ajustar les normes i la seguretat a les condicions de cada hotel. La Federació Hotelera també ha participat en l’elaboració d’aquest protocol i ha contribuït, entre altres, a aportar idees com la del bufet assistit amb mono-dosis, que permetria continuar oferint aquest servei directament als clients, o la instal·lació de mampares.
El Ministeri de Turisme està elaborant un pla de rellançament del sector perquè és estratègic en segons quines comunitats com Balears o les Illes Canàries. Quant a aquesta iniciativa, Frontera ha dit que és una aposta certa i ha comentat que la Conselleria de Turisme i de Treball també hi fan feina per poder aportar idees.
Pel que fa a l’allargament dels ERTOs de força major fins al 30 de juny, Frontera ha dit que és molt important perquè així es podrà escalonar l’activitat turística. En aquesta línia, la presidenta també ha demanat que la càrrega fiscal per a les empreses també hauria de disminuir i que s’ha de vetllar per la seva liquiditat. “Són notícies positives, però esperam oficialment que estigui publicat al Butlletí Oficial de l’Estat”, ha declarat.
Escolta aquí l’entrevista completa.