"Hem estat a punt de tancar": l'única fàbrica de mascaretes FFP2 balear no ha aconseguit guanyar cap concurs públic
Ricardo Alonso és el gerent de l’empresa Protecció Sanitària Balear i té al polígon de Marratxí l’única fàbrica de mascaretes FFP2 de les Illes. Va obrir fa gairebé un any, al març de 2021, i el que va començar a tota màquina… s’ha anat desinflant. L’empresa ha hagut de deixar de produir durant 3 mesos, per manca de demanda… Amb la sisena onada ha tornat a remuntar, però ara, amb la flexibilització de les mesures, ho tornarà a passar malament.
Quan va inaugurar la fàbrica, amb gran acte institucional, Alonso va confiar que l‘IB Salut seria el seu principal client, però, fins ara, no ha guanyat cap dels concursos públics de l’administració. La normativa europea no permet donar prioritat al producte local, fet a la comunitat, i ha obligat l’empresa a cercar altres mercats. De moment tiren de particulars, farmàcies, dentistes, clíniques veterinàries i hospitals privats. També han aconseguit firmar contractes amb diverses companyies i exportar lots a Itàlia, Alemanya, Albània i la Península, però la retirada de mascaretes al carrer els afectarà i si no aconsegueixen col·locar el producte dins el sector públic, la possibilitat de tancar hi és. “Vàrem començar molt bé, amb una tirada de 20.000 mascaretes diàries, però el setembre vàrem haver d’aturar per manca de demanda i massa estoc. Ens vam arribar a plantejar tancar”, explica a IB3 Notícies.
La fàbrica ha remuntat en aquesta sisena onada que ja comença a davallar… i amb ella, altra vegada, l’optimisme d’aquest empresari. Alonso vol demanar una reunió amb el Govern perquè faci pública l’empresa i, així, diu, poder distribuir les seves mascaretes dins l’administració. Un crit d’ajuda que no té clar que funcioni. “És difícil mantenir-nos, els costos de producció, el lloguer i la maquinària són cars. És veritat que la mascareta se seguirà venent encara que acabi la pandèmia, als hospitals i a les farmàcies. Per això volem reunir-nos amb la Conselleria de Salut, per veure si ens poden comprar el producte o fer l’empresa pública, com a estratègica”.
Actualment, a la fàbrica hi fan feina 12 treballadors, la meitat d’Amadib Esment. Aquest caire social tampoc no els ha donat més punts a l’hora de guanyar cap concurs públic. Un fet que Alonso critica amb la boca petita, perquè és conscient que el Govern “no pot canviar la normativa, però sí els barems”. Per exemple: que el pes del preu del producte sigui menor a l’hora de computar. Si ara equival al 90 per cent del total de la puntuació, es pot baixar al 60 per cent, un fet que, apunta l’empresari, els permetria ser més competitius. Fins ara, han fabricat i distribuït prop de 7 milions d‘FFP2 entre la comunitat i l’exterior.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu