S'ha tractat en la primera trobada dels dimarts culturals d'estiu de la biblioteca de Maó
Menorca és un lloc idíl·lic, però també té una part fosca. Als escriptors els agrada mostrar-la de cada vegada més, i per això és escenari de novel·la negra. Aquest ha estat el tema del primer dimarts cultural a la biblioteca de Maó.
José Antonio Luque, professor de literatura, ha recopilat més d’una vintena de publicacions. Constata que els darrers deu anys hi ha hagut un increment de la novel·la negra ubicada a Menorca. Explica que “hi ha sobretot un retrat de com ha canviat Menorca en els darrers trenta, quaranta anys, els autors menorquins aprofiten la novel·la negra per fer crítica social al model econòmic. Aquí l’important no és esbrinar qui ha comès el crim, sinó el com i el perquè, els factors socials que duen una persona a cometre un crim, per tant, podem dir que la novel·la negra és una novel·la social”.
Els autors de fora de Menorca solen ubicar les seves novel·les a Ciutadella. Però els d’aquí empren com a escenari molts altres espais de l’illa que també són atractius i obscurs al mateix temps. La novel·la negra mediterrània està marcada pel caràcter obert i proper de la gent d’aquí, res a veure amb la novel·la nòrdica, més violenta: “La novel·la nòrdica ha estat molt bé perquè ens ha donat una imatge diferent de la que teníem dels països nòrdics: Finlàndia, Suècia…”, explica Luque.
Els dimarts culturals de la biblioteca de Maó d’aquest estiu abordaran altres temes com les lectures grecollatines, la literatura amorosa medieval, el món de l’edició de llibres i la influència de la Primera Guerra Mundial en l’imaginari de Tolkien, autor d’El Senyor dels Anells.
Acusen el consistori d'actuar d'amagat i especular amb el projecte