X

Mercat negre de la garrova: “Me n’han robat set vegades; la darrera, me’n buidaren un contenidor”

Un agricultor de Santa Eugènia denuncia que en un mes ha perdut el 30% de la producció pel robatori de més de set tones

20/09/2022

Mercat negre de la garrova: “Me n’han robat set vegades; la darrera, me’n buidaren un contenidor”

El 2020 la Guàrdia Civil va imputar a un home el robatori de deu tones de garroves venudes per 8.000 euros.

Rafel Vidal, agricultor de Sa Tanca de s’Era de Santa Eugènia, sap bé que és patir la pitjor cara de la conversió de la garrova d’aliment del porc en l’or negre de la foravila. Del 28 d’agost ençà ha patit múltiples robatoris d’aquest producte que començaren sent petits i han evolucionat cap un modus operandi organitzat. “En set ocasions he trobat els lladres in fraganti – fins a cinc persones-, “amb teles i garrots tomant les garroves com si fossin dins caseva”, explica. La darrera vegada, ni han hagut de suar: “em buidaren un contenidor que tenia dins una finca i on havia anat dipositant l’arreplegat dels garrovers”. El resultat ha estat més de set tones robades i 14.000 euros en pèrdues d’un any en què tenia previst facturar-ne 50.000: li ha volat el 30% de la producció.

I què fas quan et trobes una colla d’homes prenent-te el gènere davant dels teus ulls? “Idò crides a la Guàrdia Civil – relata- i, si tens sort i tenen efectius, venen i actuen… Però si no en tenen, ho tens fotut”. Vidal conta que en una de les ocasions en què havia descobert el robatori, li varen tornar la telefonada des del quarter per avisar-lo que, lamentablement, no li podien enviar ningú perquè no hi havia cap patrulla disponible.

“Tota la vida hi ha hagut gent que s’aturava pel camí i amb quatre grapades agafava el que podia… Però ara és gent organitzada… I si són capaços de buidar-te un contenidor de garroves a la finca, qui no t’assegura que seran capaços de fer-ho en el magatzem o a cateva, on les guardes per protegir-les”, denuncia aquest professional que ha narrat la seva peripècia a l”Informatiu Matí’ i el programa ‘Primer Vol’ a Formentera d’IB3 Ràdio.

Col·laboració veïnal i mercat negre

L’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca (Apaema), a la qual pertany el testimoni d’aquesta història, sap que el grup ROCA de la Guàrdia Civil treballa per descobrir els infractors i per espatllar els seus plans: “Sabem que estan fent inspeccions rutinàries als magatzems i controls de camp”, diu Rafel. Amb tot, ” el temor i la preocupació” generats al camp pels robatoris de garroves han bastit una xarxa de col·laboració entre veïnats, de manera que de seguida que es detecta qualque cotxe sospitós, “que no agrada o no és conegut”, es dona la veu d’alarma. El problema és que els delinqüents ho saben i ara ja no deixen “cap vehicle visible a la zona per no aixecar sospites”.

El nus de la qüestió el trobam en els dos euros el quilo que es paga actualment per la garrova i que la fa un producte tan golós pels lladres. El cas però és que si els plans surten endavant és perquè hi ha qualcú enmig que els compra el botí, ja que teòricament ningú no pot posar les garroves en el mercat majorista si no és identificant-se tant ell mateix com la finca de procedència. “Pensam que no es tracta de magatzems sinó d’altres productors… És un guany molt fàcil: me l’han collida, me l’han duta… i si està a dos euros al mercat, jo la pago a 1,15 i guanyo 85 cèntims per quilo sense fer res”, diu el president d’Apaema, Miquel Coll reproduint el pensar de qui acaba de configurar el mercat negre de la garrova tot sumant a les que ell ha recollit, les que altres han robat.

El director general d’Agricultura, Fernando Fernández, reclama així mateix un augment de la protecció de les finques i els seus productes als pagesos, en considerar que els sacs de garroves són un objectiu fàcil “en una foravila amb finques que els tenen sense arreplegar al mig d’unes finques vorejades per camins per on no passa ningú en tot el dia”.

Un garrover fet i en plena producció, pot generar entre 100 i 150 kg de garrova, el valor de la qual prové del seu interior: del garrofí que s’empra com a matèria prima en l’elaboració de productes alimentaris, fonamentalment l’espessant natural d’articles com el iogur. També de la cosmètica i en la indústria tèxtil, on se’n fabriquen fils de sutura per les operacions quirúrgiques.


Augmenten els robatoris de garroves davant el seu increment de preu

20/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris