X

Arrenca la XIII legislatura espanyola amb Meritxell Batet com a presidenta del Congrés

Moviment de cadires a la Cambra Alta, perquè encara no hi ha llocs assignats per als diputats i diputades

21/05/2019

Arrenca la XIII legislatura espanyola amb Meritxell Batet com a presidenta del Congrés

15

La diputada electa del PSOE per Barcelona i dirigent del PSC, Meritxell Batet, ha estat triada avui dimarts presidenta del Congrés.

Comença a caminar la XIII legislatura. Queda constituït el Congrés i el Senat i ho fa amb el focus posat sobre els parlamentaris presos. Batet ha sortit elegida en segona volta per majoria simple. En la primera votació s’ha quedat només a un escó de l’absoluta. Tots els diputats d’ERC han emès un vot nul i els diputats de Junts per Catalunya han votat en blanc.

La presència dels presos pel procés ha marcat la sessió. Amb aplaudiments, els quatre nous diputats procedents de Soto del Real han entrat a l’hemicicle. Oriol Junqueras s’ha aturat per saludar el líder de Podem, Pablo Iglesias. També somrients i saludant els companys ha entrat la resta. Després ha arribat el president en funcions, Pedro Sánchez. També s’ha saludat amb els independentistes durant la primera votació.

Entre aplaudiments també han rebut al Senat Raül Romeva. Hi havia molt d’interès per la fórmula escollida per jurar o prometre la Constitució, pas obligat per tots els parlamentaris.

La Mesa del Congrés ha d’estudiar en la primera reunió després de quedar constituïda la suspensió de tots quatre. Amb el reglament del Congrés a la mà, no tindrien dret a votar mentre siguin a presó. Els seus companys els han mostrat suport incondicional.

PP i Ciutadans són partidaris de la suspensió immediata però dependrà del que decideixin PSOE i Podem, que tenen majoria en la Mesa. Al Senat, el destí de Romeva depèn directament de la majoria absoluta del PSOE.

 

Presa de possessió dels diputats i senadors de les Balears

Entre els diputats i senadors que prenen possessió hi ha, lògicament, els de les Balears. Són tres socialistes, dos d’Unides Podem i el diputat aconseguit respectivament per PP, Vox i Ciutadans. Tots han assistit al ple constitutiu de la Cambra Baixa. Entre ells, la socialista Sofia Hernánz, que és l’única presència balear a la mesa del Congrés.

També els senadors i senadores de les Illes d’aquesta legislatura han pres avui dematí possessió del seu càrrec. Són tres pel PSIB-PSOE i una pel Partit Popular.

 

El Congrés, la cambra més paritària d’Europa i per primera vegada, quatre diputats d’ètnia gitana

L’anècdota de la jornada ha estat pels diputats de Vox, que han arribat els primers a l’hemicicle i s’han assegut a la bancada que tradicionalment ocupa el grup socialista, just darrere el president del govern en funcions. Moviment de cadires també per altres formacions, perquè avui encara no hi ha llocs assignats.

6 de cada 10 diputats s’estrenen i per això, els selfis s’han repetit al llarg del dematí. El 90% són titulats universitaris. Predominen els juristes, però també hi ha altres professions, com un pastor o tre generals de l’exèrcit amb acta. Per primera vegada, a més, compta amb quatre diputats d’ètnia gitana.

La mitjana d’edat és de 48 anys. La més jove té 23 i el major, 73: és Agustín Zamarrón, metge de professió i a qui les xarxes socials han batiat com el ‘Valle Inclán’ socialista. Al seu debut a la cambra ha presidit la sessió constitutiva en què la mallorquina, Lucía Muñoz, s’ha incorporat a la mesa d’edat.

I una altra imatge poc habitual al Congrés: la coa dels diputats que anaven a votar s’ha topat amb els que tornaven al seu escó. Una situació caòtica que ha fet que en diverses ocasions s’hagi fet una crida a l’ordre.

La urna ha abandonat el seu lloc per recollir el vot de Pablo Echenique, que s’estrena com a diputat.

La indumentària d’alguns dels parlamentaris ha estat, també, un dels temes més comentats. Tres dels diputats d’ERC han portat samarretes amb reivindicacions independentistes. També s’han vist altres missatges, com de suport al col·lectiu LGTBI.

Per acabar, una dada significativa: amb 164 dones el Congrés es converteix en la cambra més paritària d’Europa.

 

21/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT