X

Més de 7.000 persones en situació irregular segueixen allotjades a hotels canaris

05/02/2021

Més de 7.000 persones en situació irregular segueixen allotjades a hotels canaris

Ja fa dos mesos de les imatges del moll de la localitat d’Arguineguín, a Gran Canària, desbordat amb més de 2.600 immigrants que havien arribat amb pastera. Actualment, més de 7.000 persones en situació irregular segueixen allotjades a hotels de les illes, sobretot a Gran Canària. Desenes d’immigrants, però, han quedat fora del sistema d’acollida.

Dormen al carrer, a zones de muntanya o a portals i parcs

Tant a la capital, Las Palmas, com al sud de l’illa, com al municipi turístic de Mogán, Creu roja, Cáritas i associacions de veïnats s’encarreguen de proporcionar-los aliment, roba o fer acampades provisionals. “Si no reben aliments, es veuran obligats a robar”, diu la coordinadora del projecte veïnal d’aliments del municipi de Mogán, Jenny Hymoff, que apunta que estan davant una situació insostenible que ningú vol que tengui aquestes conseqüències, “ni la comunitat de veïnats ni els migrants mateixos”. Són declaracions que ha recolit l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Els veïnats de Mogan atenen a entre 500 i 600 persones, la majoria residents d’aquesta localitat turística que ara es veuen sense feina o amb pocs ingressos. Ajuden també a un nombre creixent d’aquests immigrants que estan al carrer proporcionant-los al manco un menjar calent al dia, d’aigua, sucs o galletes, i roba d’abric perquè a la nit les temperatures baixen molt. Els immigrats, segons Hymoff, estan desesperats: “tenen molta por a la incertesa del seu futur, perquè han estat enganats i esperaven que trobarien una altra cosa a Espanya”, afegeix.

Episodis xenòfobs

Aquesta situació de crisi social i migratòria ha generat un clima de gran crispació en què ja han succeït alguns episodis xenòfobs. S’ha obert una investigació per possibles delictes d’odi contra participants de grups de WhatsApp en els que s’organitzaven agressions a immigrants. A més, en l’última setmana, s’han celebrat fins a quatre manifestacions contra de la presència dels immigrants on se’ls vinculava amb la falta de seguretat.

Delegació del Govern descriminalitza els migrants

Ahir mateix, però, la Delegació de Govern a Canàries va desmentir aquests raonaments amb dades: les infraccions penals a l’arxipèlag van caure en un 6% durant l’últim quadrimestre de 2020, i en els dos mesos de major pressió migratòria de l’any passat, octubre i novembre, la criminalitat va caure un 1% i un 3% respectivament.

05/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT