Es venen com a verge extra quan només són verges i d'altres són olis llampants, no recomanats per al consum humà
Aquesta setmana tres persones han estat detingudes a Mallorca i després posades en llibertat amb càrrecs per comercialitzar un oli verge extra fals. Feien creure que el producte es produïa 100% amb olives de l’illa, però es mesclava amb olis de menor qualitat i de gira-sol. Aquest no és l’únic cas de frau al sector. El Govern ha posat des de 2019 multes de fins a 24.000 euros a empreses que venien oli d’oliva de menor qualitat que l’anunciada.
En una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, el director general de Consum, Félix Alonso, ha confirmat que entre el 50 i el 60 per cent de les 20 anàlisis anuals que es fan surten defectuoses, és a dir, l’oli no és tan pur com posa l’etiqueta.”Això no vol dir que siguin dolents per la salut. El llampant no és recomanable pel consum humà, segons ens diuen els experts, però en cap cas és tòxic.”, ha explicat Alonso. Al 2020 i 2021 les mostres preses per l’executiu han millorat. “Al 2020 vàrem trobar 2 olis llampants i aquest 2021 han sortit analítiques incorrectes, però cap era llampant”.
El director general de consum afirma que això passa a totes les comunitats autònomes, només que el Govern balear és l’únic que ho fa públic. De fet, ha destacat la importància d’aquest fet pel consumidor. “Si una etiqueta posa que l’oli d’oliva és verge extra i ecològic i es paga per això, després no es pot vendre com a verge o llampant. Això és una estafa”, ha conclòs.
LA LLISTA NEGRA DE 2019
Segons l’informe de la direcció general de Consum al qual ha tingut accès IB3 Notícies, al 2019, quan la pandèmia encara no havia modificat les vendes, el Govern va obrir 13 expedients sancionadors a empreses d’oli d’oliva que venien el seu producte amb menys qualitat de l’anunciada. Cinc es comercialitzaven com a oli verge extra quan en realitat no ho era (Oli Caimari, Spar, El Corte Inglés, Koipe i Maestros de Hojiblanca). D’aquests, tots eren oli verge, menys la mallorquina Oli Caimari, que era llampant. Unes altres dues marques (Olivar de Segura i Borges) deien que eren oli verge extra ecològic, quan Olivar de Segura era verge i Borges, llampant. La resta d’anàlisis defectuoses, sis, eren d’empreses que s’etiquetaven com a oli verge però eren tots llampants (Hacendado, Spar, Amazigh, Errenat, Ouazzania i Wafa). Alguns d’aquests expedients estan en fase d’al·legació, amb multes que oscil·len entre els 10.750 i els 24.000 euros.
➡ Llibertat amb mesures cautelars pels tres detinguts per presumptament adulterar oli d’oliva
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu