societat

Més prevenció i formació per reduir el nombre d’atacs de cans a persones

Els experts consideren la normativa actual, de 1999, obsoleta i demanen una norma basada en la criança del ca, en la seva educació a casa i no en la raça


Avui dia, segons els registres municipals, a Balears hi ha més de 9.500 cans potencialment perillosos. La normativa per regular la tinença va ser creada després de diversos casos greus d’agressions, un d’ells a Mallorca amb la mort d’un home per les lesions de dos cans. Segons aquesta normativa, la perillositat dels animals es determina a partir de criteris genètics i de raça. Una fórmula que s’ha demostrat ineficaç diuen els experts. Ramon Garcia, president del Col·legi de veterinaris de Balears, destaca que la incidència dels factors genètics en l’agressivitat dels cans és molt baixa, “només representa un 10 per cent de les causes que fan que un animal sigui agressiu i, per tant, un 90 per cent queda fora de regulació”. De fet, avui dia el nombre d’atacs de cans a persones és el mateix que abans de la norma, i “això demostra que no és eficaç i està mal enfocada”.

Quan es registra una agressió, sigui a un altre animal o a una persona, el protocol criminalitza el ca per la seva raça, apunta Manuel Molina, advocat i coordinador de la comissió de drets dels animals. En molts casos, el ca es pot reeducar amb ensinistrament i evitar l’agressivitat, però s’ha de tenir en compte que quan un animal ataca, per por o nerviosisme, la principal causa és l’educació que ha rebut fins al moment. De fet, Molina incideix en la importància de la prevenció per evitar que un ca sigui agressiu.

Avui dia només és necessària una llicència per tenir un animal d’aquestes característiques, després de superar un test i obtenir una assegurança. Un tràmit insuficient, diuen, i per això proposen estendre a tots els animals la necessitat d’un carnet. A més, proposen canviar la norma i incloure més controls rutinaris en els animals que presenten actituds agressives des de cadell. I sobretot, implantar formació tant per a nins com per a adults per conscienciar de la responsabilitat que suposa tenir una mascota.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

DIRECTE: IB3 notícies


més contingut relacionat

Menorca reivindica la seva identitat a una multitudinària Processó dels Tres Tocs

D'aquesta manera es representa cada any l'entrada de les tropes del rei Alfons el Liberal a Ciutadella, capital de la...

El regatista Damià Borrás i Mans Unides guanyen els premis Protagonistes de la Vida Menorquina

La gala ret homenatge pòstum al tècnic d'emergències, Pedro Marquès