societat

Microbiologia de Son Espases: diferència entre la nova PCR i la seqüenciació genòmica del coronavirus

Són dues tècniques per detectar les variants del coronavirus


Quina diferència hi ha entre la seqüenciació genòmica del coronavirus i la nova tècnica PCR que fan servir ara a l’Hospital de Son Espases les quals detecten la variant en màxim 24h? El cap de Microbiologia de l’hospital de referència de les Balears, Antonio Oliver, ens ho respon de forma senzilla:

 “Les 30.000 ‘lletres’ que componen el genoma del virus, sabem que hi ha algunes que són específiques de les distintes variants de preocupació -que actualment són l’alfa, la beta, la gamma i la delta-. El que feim amb la nova tècnica PCR és veure presència, absència d’una lletra -un nucleòtid-.

La seqüenciació consisteix en desxifrar totes les 30.000 ‘lletres’, una a una, del genoma del virus. És a dir, tenir la seqüència completa del virus. Això ens permet no sols veure quina variant és, sinó si aquesta variant ha adquirit una mutació addicional, si apareix una variant nova… és a dir, és l’única forma de conèixer allò desconegut. Evidentment, per a obtenir aquesta seqüencia completa de les 30.000 ‘lletres’ requereix un procés tècnic laboriós que ens porta aproximadament uns 5 dies”.

Des del passat 22 de juliol, el Servei de Microbiologia de l’Hospital de Son Espases disposa d’aquesta nova tècnica de PCR que permet detectar i diferenciar les variants de preocupació amb uns resultats que estan disponibles en menys de 24 hores. Aquest temps tan reduït amb la diferència dels 5 dies que tarda una seqüenciació genòmica del virus ajuda per confirmar quina variant de coronavirus té una persona positiva ja que segons la variant els seus contactes estrets que estiguin totalment vacunats faran o no quarantena.

I és que des de principi de juliol, l”Estratègia de detecció, vigilància i control de la covid-19′ determina que únicament realitzaran quarantena els contactes estrets completament vacunats si el cas vinculat a un brot o una persona contagiada és per les variants Beta i Gamma, que ara mateix a les Illes no suposen un gran percentatge de casos.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El congrés d’hidroaviació del Port de Pollença acaba amb casolada

Es vol promoure a Mallorca com a seu de la futura Federació Europea d'Hidroaviació

Can Picafort és el centre de la cervesa artesana internacional

Acull la VI Edició del Concurs Internacional de Cerveses Artesanes i la I Fira de la Cervesa Artesanal Balear

Una cinquantena de persones es manifesten contra l’arribada de nous hidroavions al Port de Pollença

La celebració del primer congrés europeu d'hidroaviació ha despertat recels entre una part dels veïnats que temen que es vulgui...

Un home pateix una síncope en una carrera de muntanya Sa Talaia d’Alcúdia

L'evacuació s'ha hagut de fer amb un helicòpter de la Guàrdia Civil