societat

Microbiologia de Son Espases: diferència entre la nova PCR i la seqüenciació genòmica del coronavirus

Són dues tècniques per detectar les variants del coronavirus


Quina diferència hi ha entre la seqüenciació genòmica del coronavirus i la nova tècnica PCR que fan servir ara a l’Hospital de Son Espases les quals detecten la variant en màxim 24h? El cap de Microbiologia de l’hospital de referència de les Balears, Antonio Oliver, ens ho respon de forma senzilla:

 “Les 30.000 ‘lletres’ que componen el genoma del virus, sabem que hi ha algunes que són específiques de les distintes variants de preocupació -que actualment són l’alfa, la beta, la gamma i la delta-. El que feim amb la nova tècnica PCR és veure presència, absència d’una lletra -un nucleòtid-.

La seqüenciació consisteix en desxifrar totes les 30.000 ‘lletres’, una a una, del genoma del virus. És a dir, tenir la seqüència completa del virus. Això ens permet no sols veure quina variant és, sinó si aquesta variant ha adquirit una mutació addicional, si apareix una variant nova… és a dir, és l’única forma de conèixer allò desconegut. Evidentment, per a obtenir aquesta seqüencia completa de les 30.000 ‘lletres’ requereix un procés tècnic laboriós que ens porta aproximadament uns 5 dies”.

Des del passat 22 de juliol, el Servei de Microbiologia de l’Hospital de Son Espases disposa d’aquesta nova tècnica de PCR que permet detectar i diferenciar les variants de preocupació amb uns resultats que estan disponibles en menys de 24 hores. Aquest temps tan reduït amb la diferència dels 5 dies que tarda una seqüenciació genòmica del virus ajuda per confirmar quina variant de coronavirus té una persona positiva ja que segons la variant els seus contactes estrets que estiguin totalment vacunats faran o no quarantena.

I és que des de principi de juliol, l”Estratègia de detecció, vigilància i control de la covid-19′ determina que únicament realitzaran quarantena els contactes estrets completament vacunats si el cas vinculat a un brot o una persona contagiada és per les variants Beta i Gamma, que ara mateix a les Illes no suposen un gran percentatge de casos.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La restauració de Santa Eulària no podrà utilitzar l’espai cedit en zona blava a partir del 2 de novembre

Palma i Manacor han estat els primes punts de Balears on s'ha retirat la mesura, ja aquest octubre

Un centenar d’illencs iniciaren tractament per addicció al joc el 2020

Els homes tendeixen a iniciar-se en el joc en edats més primerenques que les dones

La supressió del pas a nivell de Sa Farinera a Marratxí més a prop de ser realitat

S'està construint una galeria subterrània perquè els vianants no hagin de travessar les vies del tren

Palma sembrarà entre 20 i 30 arbres cada setmana

Començarà per les zones que més arbrat han perdut