X

Banyalbufar estudia sol·licitar la declaració de zona catastròfica arran de l’esclafit

El batle, Mateu Ferrà, ha explicat que el consistori està estudiant aquesta qüestió, juntament amb el Consell de Mallorca, perquè molts veïns "necessitaran ajuda", tot i que ha apuntat que el primer pas serà quantificar la llista de danys que, segons ha indicat, és "inacabable"

29/08/2020

Banyalbufar estudia sol·licitar la declaració de zona catastròfica arran de l’esclafit

A Banyalbufar, el cap de fibló va arrancar les teulades d'algunes de les cases més pròximes a la costa com es pot veure en aquesta imatge.

29

Banyalbufar, una de les localitats de la Serra de Tramuntana que va patir més intensament els efectes de les tempestes d’aquest dissabte i el pas del cap de fibló, estudia sol·licitar la declaració de zona catastròfica davant la “magnitud del desastre”.

El balte, Mateu Ferrà, ha explicat que el consistori està estudiant aquesta qüestió, juntament amb el Consell de Mallorca, perquè molts veïns “necessitaran ajuda”, tot i que ha apuntat que el primer pas serà quantificar la llista de danys que, segons ha indicat, és “inacabable”.

Quant a la vegetació i als arbres caiguts, segons Ferrà, el pas del cap de fibló ha modificat per complet la “fisonomia” del paisatge després que milers d’arbres hagin caigut o hagin sofert danys. Ferrà ha assegurat que el paisatge trigarà anys a recuperar-se. I pel que fa al patrimoni, el primer edil ha descrit la gran quantitat de danys soferts a teulades, parets i marges d’edificis i habitatges.

Afortunadament no han sofert danys alguns llocs històrics o de gran valor del municipi com Son Coll, Son Bunyola, la Clastra de Sa Baronia o Sa Rectoria.

La localitat roman encara sense servei d’Internet i cobertura telefònica tot i que sí que ha recuperat, almanco dins el nucli urbà, el servei elèctric amb un equip electrogen.

EL DIA DESPRÉS DE L’ESCLAFIT: 

El dia després de l’esclafit és moment de fer balanç dels danys produïts per la tempesta, la pluja i el vent. Ahir es registraren mig centenar d’incidents, la majoria a Mallorca, que varen provocar talls de carretera i de llum a diferents localitats de la Serra, inundacions, arbres caiguts i un incendi a Canyamel. La Guàrdia Civil també va rescatar algunes persones que varen quedar aïllades a les zones de Banyalbufar, Esporles i es Port des Canonge. 

Avui diumenge les carreteres MA-10 entre el quilòmetre 75 i el 80 i la MA-1100 entre la Granja d’Esporles i l’MA-10 continuen tancades.

Queda per determinar si a la tempesta d’ahir es va produir un esclafit (aire descendent que acompanya la precipitació) o un cap de fibló (columna rotatòria ascendent). El treball de camp que es realitza en aquests moments ho determinarà.

Endesa ultima el trasllat d’un equip electrogen que ofereixi servei provisional al Port des Canonge, que es va quedar ahir dissabte sense llum després del pas de l’esclafit. El trasllat de l’equip s’està realitzant amb la col·laboració de la direcció general d’Emergències del Govern, atès que encara existeixen complicacions a les carreteres davant el perill de caigudes d’arbres.

Després d’haver completat a primera hora del matí la posada en marxa d’un altre equip electrogen a Banyalbufar i una vegada instal·lat el de Port des Canonge, només quedaria recuperar alguns serveis aïllats de baixa tensió a habitatges i en àrees més apartades.

Al centre de Mallorca la tempesta també va provocar danys i caiguda d’arbres, com a Lloseta on varen caure diversos pins a l’avinguda del Cocó. Bombers d’Inca, Policia Local i membres del cos local de Protecció Civil varen participar en les tasques de retirada i de neteja de la via.

Ara s’ha de realitzar un inventari de les incidències per poder començar a planificar les reparacions.

DANYS A LES COLLITES: 

Els pagesos fan balanç dels danys provocats pel temporal de vent, pluja i calabruix d’ahir. A la zona del Llevant i el sud de Mallorca les collites han quedat molt danyades. Són tones de producte de temporada que encara estava per recollir i que ara no podran vendre. En alguns casos, els costos són de milers d’euros.

Les instal·lacions han quedat molt malmeses pel temporal, sobretot els hivernacles on ara es preparaven els conreus per als pròxims mesos. Petra Maria Llull, de l’empresa Germans Llull de Manacor, ha explicat a IB3 ràdio que a la seva finca almanco hi ha danys per valor de 200 mil euros.


 IB3´àudios Escolta aquí el seu testimoni. 

ELS INCIDENTS DE DISSABTE:

Valldemossa, Deià, Esporles, Banyalbufar i es Port des Canonge varen aplegar la major part de les destrosses. Però gairebé tota l’illa va viure un dematí inestable. Un episodi que va deixar desenes d’arbres caiguts a la Serra, talls a carreteres i algunes inundacions.

Els Bombers de Mallorca varen activar sis parcs per cobrir diferents intervencions, però va ser la zona afectada pel ‘cap de fibló’ on es varen destinar més recursos i efectius. Només en aquesta zona varen actuar 21 efectius i cinc vehicles provinents dels parcs de Sóller, Calvià, Inca i Felanitx, que varen intervenir durant tot el dia en la retirada d’arbres, despreniments de terra i acumulacions d’aigua.

Els bombers també varen intervenir en altres municipis com Calvià, Manacor, Lloseta, Inca, Petra, Artà o Sóller, destacant l’extinció d’un incendi a Canyamel, provocat per un llamp; acumulacions d’aigua i petites inundacions; arbres o branques caigudes en edificis o vies, i intervencions relacionades amb el tall de subministrament elèctric.

Guàrdies civils del GREIM, USECIC i unitats de Seguretat Ciutadana es van desplaçar a la zona per ajudar a desbloquejar carreteres i camins a la zona de muntanya que envolta Banyalbufar, Esporles i Port des Canonge amb la finalitat d’arribar als habitatges aïllats i auxiliar als seus habitants. D’una de les cases varen rescatar un matrimoni major i la seva filla,atrapats a l’habitatge per la caiguda d’un pi que els impedia sortir. Malgrat els danys materials que es varen produir a l’habitatge, les tres persones es trobaven en perfecte estat.

11 treballadors d’un agroturisme des Port des Canonge també varen haver de ser auxiliats i traslladats a una zona segura pels guàrdies civils que participaren en el dispositiu, ja que els seus vehicles varen quedar bloquejats pels arbres que va arrencar la tempesta.

Malgrat la gran quantitat de destrosses produïdes per la tempesta, cap persona va resultar ferida greu. Avui continuen les tasques de neteja i es comprova que els veïns de la zona es troben bé i que els seus habitages són segurs.


Es restableix la llum a les poblacions afectades per l’esclafit
Pluja, vent i calabruix, protagonistes aquest dissabte a Mallorca
Diversos esclafits causen destrosses a alguns pobles de Mallorca

29/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT