X

Mobilitat interior a la UE: les claus del document per aixecar fronteres als viatgers

La CE proposa que no es restringeixi la lliure circulació sempre que la taxa de positius per població sigui inferior a 50 durant 14 dies

17/09/2020

Mobilitat interior a la UE: les claus del document per aixecar fronteres als viatgers

28

La reactivació de l’activitat turística depèn molt de les restriccions a la mobilitat imposades pels països emissors de visitants. Una situació que, tammateix, pot canviar les pròximes setmanes. La Comissió Europea ja té una proposta de recomanacions per a unificar les mesures aplicables als viatgers a les fronteres interiors. Un document que fixa criteris i llindars comuns per a tots els estats a l’hora d’introduir limitacions als viatgers procedents de zones d’alt risc i un codi de colors per a identificar el grau d’incidència de la pandèmia en cada territori.

La comissió proposa que, per a adoptar les mesures restrictives, cada país tengui en compte els criteris següents: el nombre total de casos de Covid per cada 100.000 habitants notificats en un període de 14 dies, la proporció de proves de detecció realitzades en una setmana i el percentatge de positius obtingut en aquesta mostra.

Els estats facilitaran aquestes dades setmanalment al Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties. Si la taxa setmanal de tests realitzats en un país supera els 250 per cada 100.000 persones, la CE proposa que no es restringeixi la lliure circulació entre els països, sempre que la taxa de positius per població sigui inferior a 50 durant un període de 14 dies i el total proves positives no arribi al 3%.

S’establirà un codi de colors per a identificar les zones de major risc. Es tracta de quelcom similar a un semàfor de trànsit, on el vermell indicarà els punts calents -aquells on se superin els 50 casos per cent mil persones- el taronja, per a les zones on no s’arribi a aquesta taxa però que se superi el 3% de resultats positius en conjunt, i el verd per les regions on cap d’aquests dos paràmetres no s’assoleixi. Si no es disposa d’informació suficient, la zona serà marcada amb el codi gris. Cap país no podrà vetar l’entrada dels viatgers de les zones d’alt risc, de les zones vermelles, però sí que els podrà imposar una quarantena o obligar-los a fer-se una prova Covid a la seva arribada. L’objectiu, ara, és unificar els criteris, per evitar que cada país apliqui mesures diferents, com ocorre en l’actualitat.

Disparitat de mesures 

Europa és ara mateix un embolic de protocols diferents sobre quarantenes i proves PCR. La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha assegurat que la Comissió Europea és “a prop” d’adoptar recomanacions comunes per a la mobilitat entre els països de la Unió, i adverteix que és “molt nociu” que es tanquin fronteres comunitàries als viatgers. Un tancament que, segons la ministra, és desproporcionat quant l’objectiu de protegir la salut dels ciutadans. Diu González Laya que el problema no és que hi hagi restriccions sinó que cada país estableixi les seves. “Per què un país imposa una quarantena de 14 dies i un altre de set? por què ara alguns diuen que la PCR ha de fer-se en el país de destinació i no en el d’origen?”, es demana.

La comissió treballa en l’adopció de protocols comuns, però, alerta la ministra espanyola d’Exteriors que després s’haurà de garantir que aquests procotols es materialitzin en els “corredors turístics”. Segons Arancha González Laya, ara per ara els operatius de mobilitat han funcionat millor a les fronteres externes de la UE, que a les interiors.

17/09/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT