Perquè siguin producte local han de tenir com a ingredient principal una matèria primera de les Balears
A les Illes Balears no existia cap definició legal d’aquest concepte, i el Govern n’ha redactat una en la darrera modificació de la llei agrària. D’aquesta manera passa a considerar-se producte local només aquell que utilitzi com a ingredient principal, sense comptar l’aigua, un altre que hagi estat cultivat o recol·lectat a les Illes. Això afecta els productors de diferents maneres. Per exemple, a l’hora de presentar-se a concursos de producte local o de rebre ajudes públiques.
La mesura s’aplica al sector alimentari, però també a l’industrial. Per exemple, l’avarca de Menorca no seria un producte local perquè no fa ús de la pell de vaca menorquina. Expliquen des de la gerència de Ria que en el seu moment ja varen intentar fabricar amb aquestes pells, però que en ser un material de gran qualitat i sense desperfectes (ferides de filferros) són molt sol·licitades i s’exporten a altres països com França.
L’objectiu és incentivar l’ús de la matèria primera de les Balears. Això és impossible en alguns casos, com per exemple el del Gin Xoriguer, ja que el ginebró, per qüestions climàtiques, no es pot cultivar aquí. Però en aquest cas concret sí que es considera producte local perquè tenen una indicació geogràfica protegida.
El fet de tenir un indicació geogràfica o una denominació d’origen converteix en producte local per llei europea. Per tant, expliquen des del Govern, han fet aquesta excepció perquè no podien crear una definició que contrariàs la legislació d’Europa.
Una nova definició que deixa fora altres productes emblemàtics, com les galetes d’oli o alguns licors d’herbes.
L'especialista havia quedat accidentat a 30 m de fondària