L'autor de 'Pa negre', 'Tras el cristal' i 'El mar' ha mort als 69 anys
Agustí Villaronga al festival de cinema de Màlaga.
127Avui ha mort a Barcelona, als 69 anys, el director de cinema i guionista mallorquí Agustí Villaronga víctima d’un càncer que l’havia mantingut fora dels escenaris i dels sets de rodatge des de feia 2 anys. Autor de llargmetratges de ficció, sèries de televisió i documentals, el cineasta fou reconegut especialment per títols com ‘Pa Negre’ (2010), guanyadora de 9 premis Goya, entre ells el de millor pel·lícula, ‘El ventre del mar’ (2021), la gran triomfadora del Festival de Màlaga d’aquell any i que comptà amb participació d’IB3 televisió, ‘El mar’ (2000) o ‘Tras el cristal’ (1986).
Nascut el 1953 a Palma, Villaronga va iniciar la seva carrera com actor, fent una petita aparició a la ‘Yerma’ que la companyia de Núria Espert estrenà el 1971, però de seguida es va decantar per la direcció. Després de realitzar tres curtmetratges entre 1976 i 1980, un d’ells ‘Al Mayurka’ amb música de Maria del Mar Bonet, dirigeix el seu primer llargmetratge el 1986, ‘Tras el cristal’, amb un estil que sentaria les bases de la filmografia: sense concessions, amb una cruesa que no era habitual en aquells moments al cinema espanyol. De fet, la pel·lícula, sobre un nazi assassí de nins confinat en un pulmó d’acer, va viatjar als festivals de Chicago i al Fantasporto i es va fer amb el Sant Jordi a la millor opera prima.
La seva següent pel·lícula, ‘El niño de la luna‘ (1989), competeix per la Palma d’Or a Cannes i obté diversos premis internacionals i és nominada a 10 premis Goya dels que n’obté 3, entre ells el de millor guió original per Villaronga.
Tot i que es va trobar moltes dificultats per finançar els seus projectes en els seus primers anys com a director, fins al punt de plantejar-se deixar el cinema, la seva carrera va canviar a partir de l’any 2000, quan estrena al Festival de Berlín la pel·lícula ‘El Mar’, una adaptació del llibre autobiogràfic de Blai Bonet sore la seva experiència a l’antic sanatori per a tuberculosos de Caubet, a Bunyola. A la pel·lícuña, rodada entre altres llocs a Biniali, i apareix la seva amiga Maria del Mar Bonet i en la qual Blai Bonet va col·laborar en el guió.
Serà, però, amb ‘Pa Negre’, amb què Villaronga adquireix una popularitat que fins llavors no tenia. En part per l’èxit comercial però també pels Goya que obtingué, 9 entre els quals el de millor pel·lícula, aquest relat de postguerra a la Catalunya Rural basat amb el llibre d’Emili Teixidor. Entre els seus mèrits hi ha el de ser la primera pel·lícula en català seleccionada per l’Acadèmia espanyola de cinema per competir als Oscars tot i que finalment no fou seleccionada per Hollywood.
‘El rey de la Habana’ (2015) s’endú la Conxa de Plata a la millor actriu per la interpretació de Yordanka Ariosa en aquest llargmetratge amb música de Jan Valent sobre un jove que fuig d’un reformatori a la complicada Cuba dels 90.
El 2017 torna a adaptar una obra de Joan Sales, autor de ‘Pa Negre’. En aquesta ocasió és ‘Incerta glòria’, ambientada durant la Guerra Civil a Catalunya, i que fou la gran triomfadora dels Gaudí de lliurants el gener de 2018.
El 2021, en plena pandèmia, Villaronga decideix adaptar en les mesures de les possibilitats que li oferien les restriccions el llibre ‘Oceà mar’ d’Alessandro Baricco. És una versió dels fets reals que succeïren el 1816 al voltant del naufragi de la balsa francesa La Medusa. La pel·lícula, que va tenir participació d’IB3 Televisió, va ser rodada íntegrament a Mallorca. Especialment al Sindicat de Felanitx i a la sala de plens del Consell de Mallorca, on es desenvolupa el judici. A més, la pel·lícula comptava amb la participació dels mallorquins Paco Mulet en la producció, Blai Tomàs en la fotografia i de Susy Gómez en la direcció artística. Podreu veure l’estrena d’ ‘El ventre del Mar’ molt aviat a IB3 televisió.
En aquests darrers anys, Villaronga torna als seus inicis, a fer teatre. El 2014 estrena ‘El testamento de María’, una adaptació del monòleg de Colm Tóibín protagonitzada per Blanca Portillo, i el setembre de 2020 estrena una nova adaptació de Tóibín, en aquest cas ‘La casa dels noms’ al Teatre Principal de Palma. ‘Clitemnestra’, que així es va titular, estava protagonitzada per Núria Prims i comptava amb l’escenografia de Rafel Lladó i el vestuari de de Susy Gómez. Per a aquesta producció es va dur a terme un càsting a la recerca d’actors i actrius.
El novembre de 2021, Villaronga va anunciar que patia càncer i que, a causa del tractament, no podria assistir a l’estrena d’ ‘El ventre del mar’ a les sales de cinema.
El 2019, IB3 va fer el documental ‘Bonet, Villaronga, Mesquida, I de cop el plaer d’escriure dins l’aigua’, obra que narra la llarga relació d’amistat entre el poeta i escriptor Biel Mesquida, la cantant Maria del Mar Bonet i el cineasta. Podeu revisitar el documental dins el següent enllaç.
Agustí Villaronga, gran cineasta i home de teatre, no va poguer portar a bon fí la novel.la de La Mort i la Primavera, de Mercè Rodoreda. Quan ja tenia una bona part del projecte endavant..
Fa tristesa saber que el film que projectava ens l’hem perdut per sempre.
El trobarem a faltar.
Una grãn perdua. Gracies pel lo que ens has deixat. Una grãn obra.