X

Mor el pintor Miguel Ángel Campano, “renovador” als anys 80 de la pintura espanyola

Va passar bona part de la seva vida artística a cavall entre Sóller i París

06/08/2018

Mor el pintor Miguel Ángel Campano, “renovador” als anys 80 de la pintura espanyola

Miguel Ángel Campano en una imatge d'arxiu. / EFE

16

El pintor madrileny Miguel Ángel Campano, Premi Nacional d’Arts Plàstiques 1996, ha mort als 70 anys, segons ha informat avui dilluns en un tuit el Museu Reina Sofia, que li organitzarà l’any que ve una retrospectiva. Campano, que va residir des de 1980 a cavall entre Sóller i París tot i que en els darrers anys s’havia traslladat a Madrid, va patir el mateix any que va rebre el Premi Nacional d’Arts Plàstiques un vessament cerebral que li va deixar temporalment hemiplègic, encara que es va recuperar totalment.

Al 1999, el Reina Sofia, que dirigia llavors l’actual ministre de Cultura i Esport, José Guirao, li va dedicar una exposició en el Palacio Velázquez del Parque del Retiro amb més de cinquanta obres realitzades entre 1991 i 1998.

Campano va estudiar Arquitectura i Belles Arts a Madrid i València i va ser seleccionat a les exposicions titulades ‘1980’ i ‘Madrid D.F.’, celebrades en els anys 80 i en les quals es van presentar els artistes joves més significatius de la nova dècada.

El seu estil encaminat, al principi, a l’automatisme surrealista evolucionà a l’abstracció geomètrica, a mitat dels anys 70, influït per l’obra dels artistes de Conca com Gerardo Rueda i Gustavo Torner. A principis dels 80, i ja establert a la capital francesa, va abandonar els rígids esquemes geomètrics per una abstracció gestual, en la línia de l’escola del moviment nord-americà Action Painting.

Al 1985, el seu estil es va “dualitzar” i va practicar, d’una banda, una pintura abstracta despullada i, per un altre, una obra d’un naturalisme realista extrem. Temàticament, la seva producció des de 1980 estava inspirada en motius de la tradició moderna, molt influïda per autors com Cezanne, sobre el qual va realitzar una sèrie de quadres per la realització dels quals va viatjar per la Provença francesa.

També es va inspirar en l’estil turbulent de Delacroix, exponent de l’etapa del qual és la seva obra ‘Els nàufrags’.

Una part de la seva obra està recollida en sèries com “Les Vocals”, “Les Catedrals” i la denominada “La Grappa”, on actualitza el paisatge de la història representada per Poussin en “Les Quatre Estacions”.

Les seves obres estan exposades al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS), de Madrid; el British Museum, de Londres; el Centre Pompidou de París; el Museu d’Art Abstracte de Conca; els de Belles Arts de Bilbao i Barcelona i la Fundacions Juan March i Caixa de Pensions.

 

06/08/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT