3.500 persones es retroben amb els ‘Ja t’ho diré’
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
Diferents entitats demanen un gran consens polític, més enllà d'una legislatura, per avançar cap a un model de mobilitat més sostenible
Aquest divendres és 22 de setembre, Dia Mundial Sense Cotxes. Als principals accessos a Palma, els embossos habituals d’hora punta. Aquesta jornada “sense cotxes” pretén conscienciar sobre la necessitat de cercar alternatives al vehicle privat per anar a la feina, a l’escola… Però la mobilitat sostenible va més enllà d’una decisió personal o d’activitats lúdiques que es puguin organitzar puntualment. Diferents entitats que treballen en aquest àmbit coincideixen a demanar un gran consens polític, més enllà d’una legislatura, per definir el tipus de mobilitat que necessiten les Balears.
Miquel Àngel Riera, president de l’associació Amics del Ferrocarril, sosté que no es poden fer plans de mobilitat “que es canviïn cada quatre anys”. Des de 1989, reclamen la reobertura de línies ferroviàries històriques tancades pel boom del transport per carretera. L’objectiu és que la ciutadania disposi de transport públic a 15 minuts de casa seva i que pugui desplaçar-se a qualsevol punt de l’illa. Per això, defensen la consideració de Mallorca com a districte únic en matèria de mobilitat. En definitiva, un ferrocarril “àgil, puntual i operatiu”.
També Mobilitat Mallorca aposta pel ferrocarril com a antídot als embossos que es produeixen en els desplaçaments en cotxe des de la Part Forana a Palma. “El cotxe continua essent la primera opció de mobilitat per a la ciutadania. L’ampliació de carrils farà que més gent utilitzi el cotxe i provocarà, a la llarga, més embossos. És el que es coneix com a demanda induïda”, explica Eloy Crusat, membre de la jove entitat Mobilitat Mallorca. Demanen un compromís polític ferm per “recuperar la xarxa de tren que vàrem tenir durant seixanta anys a la nostra illa”.
A banda del transport públic, el vianant és bàsic per aconseguir una mobilitat més sostenible. A peu o en bicicleta, és la baula més fràgil, i no sempre es tenen en consideració les seves necessitats. “El 80% de l’espai està destinat al motor. El vianant està en condicions pèssimes: pateix fum, renou… Calen espais segurs per a vianants i ciclistes”, defensa Sonia Jichi, portaveu de l’entitat Vianants Mallorca. La seva prioritat seria la pacificació del trànsit en els entorns escolars.
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
És un programa de l'Hospital de Son Espases que es va crear fa tres mesos
1.284 adolescents de 25 centres han escenificat els feminicidis produïts a Espanya des del 2003
Segons han confirmat a IB3 Notícies, hi ha una segona persona vinculada en el robatori que encara cerca la Policia i la Guàrdia Civil