X

Negativa de Medi Ambient a l’ampliació del port esportiu d’Alcúdia

Espais Naturals creu que tot i rebaixar 2.000 m² el projecte inicial, és insuficient per descartar afeccions en el LIC Badies de Pollença i Alcúdia

25/04/2020

Negativa de Medi Ambient a l’ampliació del port esportiu d’Alcúdia

Port esportiu Alcudiamar

18

Els tècnics de la Comissió Balear de Medi Ambient emeten un informe desfavorable de l’Estudi d’Impacte Ambiental sobre l’ampliació que tramita Alcudiamar, per donar resposta a l’augment de la demanda del port esportiu d’Alcúdia. Actualment disposa de 745 amarraments, 563 són privats i 182 per embarcacions en trànsit. El varador que vol duplicar la seva superfície, actualment ocupa 12.000 m² i ofereix serveis d’estada en terra i de manteniment nàutic. Està dotat de travelift i grues mòbils, i d’una estació de servei.

Tot i rebaixar en 2.000 m² el projecte d’ampliació de l’esplanada del varador, i sumar a damunt la superfície d’aigua 12.000 m², que se sumen als 12.000 m² l’actual, i el dragatge previst és de 188,44 m³ envers els 6.500 m³ proposats inicialment, Medi Ambient, assenyala que el projecte segueix afectant 3 hàbitats interès comunitari per Europa. Són bancs d’arena coberts d’aigua marina, praderies de posidònia prioritària i grans cales i badies poc profundes.

El Servei de planificació dels Espais Naturals de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat, durant el període de trenta dies hàbils d’exposició pública, s’ha pronunciat en contra, en entendre que poder acollir embarcacions amb més eslora, l’increment del trànsit marí, més vessaments contaminants des del varador, o majors impactes sonors i lumínics, serà perjudicial per als hàbitats i espècies protegides per la Directiva d’aus presents en la zona.

“A l’Ajuntament teníem informes que no recomanaven l’ampliació tal com es preveu en el projecte actual i els representants municipals que assistiren a la comissió de Medi Ambient va transmetre la nostra preocupació. El medi ambient és el més important i a més no podem posar en risc ni la platja ni el fons marí”, ha explicat a IB3 Ràdio la batlessa d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa.

HÀBITATS EN PERILL

Segons l’òrgan del Govern, l’actuació també destruiria 1.200 m² de poblacions de l’alga Caulerpa prolifera i de la fanerògama marina Cimodocea nodosa, espècie silvestre d’especial protecció per Reial Decret i integrada en el catàleg espanyol d’espècies amenaçades.

Durant la fase d’obres dels dos nous fosos, ja que l’actual s’elimina, a més, s’apunta que es produiran sòlids en suspensió, que el transport i la sedimentació poden alterar el fons marí i les praderes de posidònia. Així mateix, s’afectarien zones Xarxa Natura 2000, ja que l’àrea d’incidència del projecte es troba a 60 metres del LIC marí autonòmic Badia d’Alcúdia i Pollença i a uns 20 metres de la ZEPA estatal espai marí del nord de Mallorca.

Alcudiamar, concessionària des de 1988 de l’explotació de les instal·lacions, acabava el contracte amb el titular, l’Autoritat Portuària de Balears el 2018, però l’APB va prorrogar-ne la vigència fins al 2030 a canvi que es duguessin a terme una sèrie de millores i inversions en les infraestructures. Entre les que es troben l’ampliació del varador.

25/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT