X

Ni l’all ni el gingebre: cap aliment protegeix de la Covid-19

Només hi ha una recomanació general: alimentació saludable , entesa com a "suficient, completa, equilibrada, satisfactòria, segura, adaptada a la persona i a l'entorn" 

12/11/2020

Ni l’all ni el gingebre: cap aliment protegeix de la Covid-19

Gingebre en una imatge d'arxiu. /EFE

11

Les evidències científiques no avalen que cap grup d’aliments protegeixi de la Covid-19. Algunes mentides, com el consum desproporcionat de micronutrientes com la vitamina D o el ferro, poden ser especialment nocius per a la salut.

Ni l’all ni el gingebre prevenen la infecció; les propietats del zinc que contenen molts aliments no eviten que es contregui la infecció; els probióticos -que han demostrat una alta eficàcia en nombroses infeccions- no milloren el tractament d’aquesta malaltia.

Durant els darrers mesos s’han succeït els informes de nombroses societats i organitzacions mèdiques i d’especialistes en nutrició i endocrinologia per a establir les bases sobre l’alimentació més adequada durant la pandèmia i tractar de desmentir moltes informacions falses que pul·lulen a Internet sobre aquest tema.

María Barado, especialista en nutrició i dietètica, ha incidit en aquesta absència d’evidències científiques i ha observat que el que sí s’ha demostrat és la repercussió que té la microbiota o flora intestinal en el desenvolupament de l’agreujament dels símptomes de la malaltia i en la importància per tant que estigui en les millors condicions possibles.

“Quan es donen notícies sobre el suposat efecte protector d’un aliment enfront de qualsevol patologia, no es té en compte que pot ser perjudicial per a aquelles persones que pateixen una malaltia de base i que aquest aliment pot empitjorar-la”, ha assenyalat a EFE María Barado, professora de nutrició en la Universitat Internacional de la Rioja.

L’Associació Espanyola de Nutrició i el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes va concloure que el consum de determinats aliments o una dieta determinada “no pot prevenir el risc de contagi de persones sanes, i en persones malaltes la dieta només podria ajudar en el maneig dels símptomes de la pròpia malaltia, però en cap cas tractar-la”.

I apunten aquestes organitzacions que una alimentació saludable , entesa com a “suficient, completa, equilibrada, satisfactòria, segura, adaptada a la persona i a l’entorn”, és la recomanació que ha d’atendre la població en general, i també les persones afectades per la Covid-19 amb una simptomatologia lleu o els asimptomàtics.

María Barado ha subratllat en aquest sentit que les recomanacions bàsiques per a beneficiar-se d’una alimentació saludable són set: la hidratació; cinc racions de fruites i verdures al dia; augmentar el consum de cereals integrals i llegums; consumir lactis baixos en greixos; consumir proteïna d’origen animal, sobretot carns magres, peixos blaus, ous i formatges; augmentar el consum de fruita seca i oli d’oliva ; i evitar els plats precuinats.

Entre les recomanacions que s’han difós durant els darrers mesos i que al seu judici poden ser més perilloses per a la salut, cita el consum vitamina D o de ferro -associat a la “lactoferrina”- sense que ho hagi prescrit un professional, i ha observat que el consum d’aquests micronutrients pot provocar una acumulació en l’organisme que doni lloc a efectes nocius.

Barado ha recordat que les vitamines i els minerals són fonamentals per a enfortir el sistema immune i que les principals fonts per a obtenir-les són les fruites i les verdura, ha incidit en la preferència d’inclinar-se per les que són “de temporada”, i ha insistit també en la importància de la llet i els seus derivats com a fonts de proteïna i calci.

La informació no verificada “pot causar danys en la salut de les persones perquè es pot actuar en contra d’una patologia que l’individu tingui prèviament”, ha alertat la professora, i s’ha referit a com ha canviat la percepció que les persones tenen del que és una “alimentació saludable” i com aquest concepte s’ha adaptat a les noves oportunitats que arriben des d’altres mercats.

12/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT