NIT+ESPECIAL%3A+50%C3%A8+aniversari+de+la+trag%C3%A8dia+a%C3%A8ria+de++ses+Roques+Altes

Divendres a les 22.15

NIT ESPECIAL: 50è aniversari de la tragèdia aèria de ses Roques Altes

IB3 emetrà també el documental de TV3 “Montseny, la tragèdia enterrada”

Amb motiu del 50è aniversari de la tragèdia aèria de ses Roques Altes, la televisió pública de les Illes Balears recupera l’emissió de l’episodi de ‘Memòria Negra’ “Catàstrofe a Ses Roques Altes”, que fa una anàlisi amb imatges que mostren la pitjor catàstrofe aèria de les Illes, i de les més greus a Espanya, en què moriren 104 passatgers d’un vol València-Eivissa l’any 72.

A continuació, a les 23.15 hores, s’emetrà el documental de TV3 Montseny, la tragèdia enterrada, que mostra com fa 51 anys el massís del Montseny va ser l’escenari de la pitjor catàstrofe aèria ocorreguda a Catalunya, i la segona de la història amb més víctimes de l’Estat espanyol.

“Catàstrofe a ses Roques Altes”

El 7 de gener de l’any 1972 va succeir la pitjor catàstrofe aèria de les Illes i de les més greus a Espanya. El vol d’Iberia 602, procedent de València amb destinació a Eivissa, s’estavellava a ses Roques Altes, al municipi eivissenc de Sant Josep, quan estava a punt d’aterrar a l’illa. El sinistre va posar fi a la vida de 104 passatgers, i no deixà cap supervivent.

La investigació va determinar que l’avió es va estavellar a causa d’una sèrie de circumstàncies, entre les quals l’error de càlcul de l’altitud del pilot i la intensa boira que hi havia aquell fatídic dia. L’impacte va ser brutal, i l’avió va quedar partit en dos. L’explosió es va sentir a molts punts de l’illa, fins i tot a molts quilòmetres de l’accident. Més de 200 persones, entre guàrdies civils, membres de l’exèrcit i voluntaris varen treballar durant hores per recuperar les restes de les víctimes. Gran part dels passatgers eren de la localitat valenciana d’Algemesí, peons de la construcció que treballaven a l’illa en una època en què es construïen molts hotels en ple boom del turisme.

L’accident va causar molta commoció a l’illa d’Eivissa i a la resta d’Espanya. Al lloc del sinistre es varen construir una petita ermita i dues plaques amb els noms dels difunts. Molts eivissencs encara recorden la tragèdia; un terrible accident que va aturar els rellotges a les 12.10 del dia 7 de gener de l’any 1972.

‘Montseny, la tragèdia enterrada’

Fa 51 anys, el massís del Montseny va ser l’escenari de la pitjor catàstrofe aèria ocorreguda a Catalunya i la segona de la història amb més víctimes de l’Estat espanyol: un Comet 9 procedent del Regne Unit s’estavellava a 410 quilòmetres per hora amb 112 passatgers a bord. El documental reconstrueix la tragèdia amb testimonis i familiars de les víctimes.

El 3 de juliol de 1970. un avió Comet 4 de la companyia Dan Air procedent del Regne Unit, amb 105 passatgers i 7 membres de la tripulació, s’estavellava al massís del Montseny. La majoria dels passatgers eren ciutadans de classe treballadora, famílies senceres, residents a la corona industrial de la ciutat de Manchester, que anaven de vacances a Calella, al Maresme. No hi va haver cap supervivent.

 

El documental “Montseny, la tragèdia enterrada” rescata de l’oblit la història de l’accident i els seus protagonistes a través del relat de l’historiador Ot Ordeig i del periodista Ignasi Gallart, que han investigat a fons el succés, i el testimoni de les víctimes, els voluntaris i veïns d’Arbúcies i Viladrau que van localitzar el lloc de l’accident i van participar en el rescat. El documental intenta posar llum, amb testimonis i imatges inèdites, a l’accident aeri més greu de la història de Catalunya, que la censura de l’època va silenciar per no debilitar la imatge exterior d’Espanya, encara sota el règim del dictador Franco.