X

No només puja la llum i la gasolina: la bombona de butà registra preus rècords

La de 12,5 quilograms, la més tradicional, puja un 4,9% (83 cèntims) aquest dimarts, fins a un màxim de 17,75 euros

18/01/2022

No només puja la llum i la gasolina: la bombona de butà registra preus rècords

Aquest dimarts ha entrat en vigor la nova tarifa de la bombona de butà de 12,5 quilograms, la més tradicional, amb una pujada del 4,9% (83 cèntims), fins a un màxim de 17,75 euros. És la setena revisió a l’alça consecutiva.

Aquesta nova pujada ve provocada per l’alt valor de les cotitzacions de la matèria primera, malgrat haver disminuït un 9,37% respecte a l’última revisió, l’increment dels nolis (transport) un 35,21%, i la depreciació de l’euro enfront del dòlar, que retrocedeix un 2,8%.

Per a esmorteir l’impacte que aquesta nova pujada pugui tenir en els consumidors, el Govern va aprovar fa uns mesos en un reial decret un augment addicional de 100 milions d’euros per a aquesta ajuda, amb el que la partida total puja fins a 202,5 milions.

Així, el Govern amplia de 25 a 35 euros l’ajuda mínima que es dona pel bo social tèrmic, quantitat equivalent al cost de dues bombones de butà, i que en alguns casos pot arribar fins a 370 euros.

Segons els càlculs de l’Executiu en aquell moment, la quantitat mitjana que es percebrà pel bo tèrmic serà aquest hivern de 90 euros per família.

El preu de la bombona de butà (envàs de gas liquat del petroli el pes del qual pot oscil·lar entre 8 i 20 quilos) està regulat i es revisa cada dos mesos, concretament el tercer dimarts del mes en què correspongui fer l’actualització.

Aquesta revisió es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost dels nolis i l’evolució del tipus de canvi euro-dòlar.

A més, la seva variació de preu està limitada, tant a l’alça com a la baixa, al 5%, i l’excés o defecte de preu s’acumula per a la seva aplicació en posteriors revisions.

El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una mescla d’hidrocarburs, principalment composta de butà, i actualment es consumeixen a Espanya 68 milions d’envasos de diferents capacitats, dels quals 53 milions (un 78%) es troben subjectes al preu màxim regulat.

El consum d’aquest combustible es troba en reculada i des de 2009 a 2018 va descendir un 20%, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica.

18/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris