X

‘No Toqueu Sa Garrigueta Rassa’, en contra del projecte de restauració de la pedrera d’Establiments

La plataforma ciutadana denuncia l'impacte mediambiental que suposa el projecte, que ha rebut 36 al·legacions

14/11/2020

‘No Toqueu Sa Garrigueta Rassa’, en contra del projecte de restauració de la pedrera d’Establiments

Protesta contra el projecte de restauració de la pedrera d'Establiments

12

Nova protesta ciutadana contra el projecte de restauració de la pedrera d’Establiments, a Palma, clausurada el 2004 després de 50 anys d’activitat, convocada per la Plataforma “No toqueu sa Garrigueta Rassa” i formada per residents de la barriada i la Federació d’Associacions de veïns de Palma. Denuncien l’impacte mediambiental que suposa, com la contaminació dels aqüífers, i la destrucció de territori protegit ANEI.

Una cinquantena de veïnats d’Establiments, Son Roca, Son Rapinya, Son Anglada i Son Espanyol, entre d’altres barris afectats, s’han concentrat aquest matí davant l’entrada de la pedrerera com a mostra de rebuig davant projecte de l’empresa Terral Holding. Aquest pretén que la pedrera sigui un dipòsit de material d’excavació o de residus de construcció. En el seu lloc, la nova entitat “No Toqueu Sa Garrigueta Rassa” demana que es faci una restauració natural de la pedrera. Antonio Picazo, coportaveu de la plataforma, ha assegurat a IB3 Ràdio que “allò principal és deixar que la pedrera es restauri per ella sola, fent actuacions com el perimetratge de la zona perquè les cabres no hi puguin accedir i menjar-se els brots verds”. A més, Picazo alerta que si la pedrera es converteix en escombreria, aquesta acabaria contaminant l’aigua de Palma. Una contaminació de l’aigua que especialment afectaria a l’aqüífer de Na Burgesa, entre altres pous, com el de La Vileta i Son Serra.

La portaveu de l’Associació Veïnal Nova Son Roca, Rosa Gómez, diu que els veïnats no volen tornar a patir les conseqüències de tenir la pedrera en funcionament prop de casa seva, com la pols, la circulació de camions i el moviment de les seves pròpies cases.

LA VERSIÓ DE L’EMPRESA ADMINISTRADORA TERRAL HOLDING:

Mentrestant, l’empresa nega que el projecte de restauració suposi la destrucció del territori o la contaminació d’aqüífers. Raquel Soriano, administradora de Terral Holding, assegura que el projecte “és molt més que unes voladures, també és restaurar un espai i aconseguir un equilibri ecològic complet”. A més, “el projecte no inclou cap activitat extractiva i el material que s’emprarà per omplir la pedrera serà inhert, sense conseqüències negatives per al medi ambient ni per a la salut”, segons Soriano. Aquesta ha estat la resposta que ha donat davant les 36 al·legacions presentades contra el seu projecte durant l’exposició pública, que s’ha tancat aquesta setmana.

Un dels punts més polèmics ha estat l’ús de voladures per a l’extracció de terra. L’empresa ha renunciat a usar-los i ara cerca alternatives, com la maquinària, tot i que encarirà els costos. Modificacions que no canvien l’objectiu del projecte.

En espera del posicionament de la Comissió Balear de Medi Ambient sobre l’informe d’avaluació d’impacte ambiental, l’empresa recorda als opositors que es tracta de la recuperació d’un espai i no de reprendre l’activitat d’extracció per a comercialitzar. El director general d’Indústria, Antoni Morro, diu que la seva funció serà “exigir i vigilar que les tasques mineres es realitzin d’acord al dictamen de la Comissió”, ja que tot el material que puguin extreure haurà de ser “destinat íntegrament a la restauració”.

El projecte, plantejat en 4 fases durant 30 anys, suposarà reconvertir la pedrera en un parc i disposarà d’un espai social de 10.000 metres quadrats obert al públic. Són un centre d’interpretació de l’activitat minera, amb un museu i la possibilitat de fer visites per conèixer el procés de restauració, i també aules de formació ambiental.


 IB3´àudios Escolta aquí tota la informació

14/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT