X

Noguera, sobre la querella contra ell: “És una persecució política d’un lobby que intenta especular”

El batle de Palma contraataca i acusa els que l'han duit als tribunals de joc brut i persecució política i que no farà "cap passa enrere" en la prohibició del lloguer turístic a Palma

17/02/2019

Noguera, sobre la querella contra ell: “És una persecució política d’un lobby que intenta especular”

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha atribuït la querella en contra seva per presumpta prevaricació administrativa i urbanística en prohibir el lloguer turístic a la intervenció d'”alguns poders” que cerquen suplantar “la sobirania municipal” i ha afirmat: “No faré ni un passa enrere”.

Noguera assegura que ha viscut “alguns episodis” aquesta legislatura d'”intervenció d’alguns poders contra l’interès general i la voluntat democràtica dels ciutadans”, com la querella penal interposada en contra seva per la Federació Espanyola d’Associacions d’Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur) i admesa a tràmit pel Jutjat d’Instrucció número 5 de Palma.

En un comunicat remès per MÉS per Palma, el batle assegura que després de l’aprovació de la reforma de la Llei de turisme de les Balears en 2017, relativa a la comercialització d’estades turístiques en habitatges, l’Ajuntament de Palma tenia “l’obligació i la necessitat de zonificar el lloguer turístic” a la ciutat.

Per a assenyalar on es podia autoritzar el lloguer turístic, segons Noguera, la clau és l’article 75 de la Llei, que estableix que només es permetrà en plurifamiliars de forma extraordinària si és compatible amb l’ús ordinari d’habitatge que els caracteritza.

Segons l’alcalde, “l’Ajuntament va prohibir el lloguer turístic en plurifamiliars després d’informes de base científica, tècnica i jurídica que demostraven que afectava negativament la convivència i que establien una connexió directa amb la pujada del preu de l’habitatge a la ciutat”. Si el consistori ho hagués permès, “hauria hagut de justificar de forma molt acurada la decisió, ja que la llei assenyala que només es podrà fer en casos extraordinaris”, afegeix.

Noguera recorda a més que al juliol de 2017 el ple de Cort va aprovar la primera iniciativa popular de la història de la ciutat, registrada amb l’aval de 6.076 signatures i presentada per la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, que assegurava que l’habitatge turístic posava en perill la convivència en els barris a causa de la dificultat que suposava per a l’accés a l’habitatge. En el seu comunicat, el batle defensa la prohibició com a “mesura pionera”. “Palma ha estat la primera ciutat de tot el món a prendre una decisió com aquesta, i ho hem fet amb la certesa que beneficia els residents de la nostra ciutat, i que, per tant, defensa l’interès general, per damunt dels interessos econòmics d’uns pocs que afectaven molt negativament a la nostra ciutat i que atacaven encara més el dret a l’habitatge”, assegura.

Noguera compara les opinions contràries al fet que el lloguer turístic afecta a la pujada del preu de l’habitatge en lloguer amb la negació de l’existència del fenomen del canvi climàtic.

Adverteix que “‘ells’ és evident que no responen a l’interès general sinó a una estratègia de suplantació de la sobirania municipal, competent en el planejament urbanístic de la ciutat, amb amenaces, persecució i querelles per aconseguir els seus objectius” i conclou: “En temes d’interès general i d’accés a l’habitatge no faré ni una passa enrere.”.

Noguera és candidat de MÉS per Palma a la reelecció en les eleccions del 26 de maig.

Fevitur es va querellar contra el batle per presumpta prevaricació en entendre que la prohibició dels habitatges d’ús turístic es va realitzar de forma preconcebuda, perquè Noguera ja venia anunciant la mesura fins i tot abans de ser nomenat batle, i va demanar que s’aclareixi si l’elaboració d’informes urbanístics va ser arbitrària, amb l’única intenció d’acabar amb l’habitatge turístic.

17/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris