Per contra sí que ho han fet 4500 particulars i empreses
14Només dues comunitats de propietaris, dues finques de pisos, han demanat enguany una subvenció per instal·lar plaques solars. Per contra, s’han registrat 4.500 sol·licituds que corresponen a particulars i empreses. Ara mateix tan sols el 5% de l’energia produïda a les Balears és neta i l’objectiu del Govern és arribar al 25% durant el 2023. Una fita assumible segons la conselleria de Transició Energètica tenint en compte que hi ha diversos parcs solars en construcció a les Illes. Un d’ells és el parc doble projectat a Santa Margalida, a Mallorca. Les obres d’adequació ja han començat i es preveu que produeixi gairebé 10 megawats. A més, serà el primer d’Espanya que es financi de manera social.
Serà un parc fotovoltaic doble anomenat Santa Eulària 1 i 2. Distribuiran l’electricitat directament a la xarxa general i produirà l’energia equivalent al que consumeixen 3000 habitatges en un any. La principal novetat és que els ciutadans de les Illes podran invertir i finançar la construcció de la infraestructura. La Llei de Canvi Climàtic obliga als parcs de més de 5 megawats a posar a disposició de la ciutadania al manco el 20% de la inversió necessària. En aquest cas parlam de 800.000 euros. Els interessats podran invertir des de 500 euros per un període d’un any amb una rendibilitat aproximada del 6% o per un període de 25 anys amb un retorn aproximat del 3% anual.
La previsió, segons la direcció general d’Energia i Canvi Climàtic, és que el parc fotovoltaic comenci a funcionar a mitjans del 2022. Una instal·lació més de renovables amb la qual es pretén assolir l’objectiu de produir el 25% de l’electricitat de manera sostenible al 2023. Les subvencions pròpies del Govern juntament amb l’extra dels fons europeus Next Generation, de quasi 13 milions, han motivat fins a 4.500 particulars i empreses a instal·lar plaques. Els que van més enrera són les finques de pisos. Només dues comunitats han demanat ajudes enguany per instal·lar plaques. Un dels principals motius és la dificultat que tenen els veïns per posar-se d’acord per dur a terme aquesta inversió. El director general d’Energia, Pep Malagrava, reconeix que falta pedagogia i que per això parlaran amb els administradors de finques.
A més ens trobam a davant d’una inversió que és relativament ràpida d’amortitzar sobretot tenint en compte l’increment del preu de la llum i les subvencions i bonificacions actuals. L’Institut Balear de l’Energia calcula que la inversió necessària per a un edifici de cinc plantes, amb cinc habitatges i tres locals comercials (8 punts de subministrament) és d’uns 75 mil euros. Val a dir que aproximadament una tercera part quedaria subvencionada i s’ha de tenir present també les desgravacions de l’IBI que segons el municipi pot arribar al 50%. El coordinador de Som Energia a Mallorca, Alexandre Duran, també creu que falta pedagogia. Apunta que a mesura que les finques de pisos vagin fent la passa cap a les renovables més comunitats s’animaran a fer la inversió, ja que veuran que és una opció viable i rendible. Duran recorda també que no és necessari que tots els veïnats es posin d’acord ja que la instal·lació es pot fer només pels habitatges interessats. El Govern confia en el fet que amb el fons europeus s’incrementin durant els propers mesos les peticions en les comunitats de veïnats.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu