X

Només sis municipis de les Illes han actualitzat els valors cadastrals dins del termini que marca la llei

La normativa regula que en un màxim de deu anys cada municipi ha de sol·licitar la revisió dels valors dels immobles

20/04/2025

Només sis municipis de les Illes han actualitzat els valors cadastrals dins del termini que marca la llei

64

Sis dels 67 municipis de les Illes han actualitzat els valors cadastrals del seu territori. D’acord amb la legislació estatal, el procediment de revisió de l’anomenada ponència cadastral s’ha de sol·licitar passat un mínim de cinc anys des de la darrera actualització i amb un màxim de deu anys.
Els municipis de les Balears que han revisat els valors cadastrals durant la darrera dècada són Inca (2016), Porreres (2017), Valldemossa (2018) i, més recentment, Montuïri (2022), Sant Lluís (2023) i Santa Margalida, on els nous imports entren en vigor enguany.

Els valors cadastrals afecten l’IRPF, l’Impost de Patrimoni o el de Successions i Donacions, però sobretot serveixen com a xifra base per calcular dos impostos municipals: l’IBI i la plusvàlua.
La revisió implica que tots els immobles actualitzin el seu valor de cara a les administracions, generalment a l’alça per mor de la inflació de la pujada de preus de les construccions. Apujar aquests impostos és una mesura impopular, que alguns consistoris proven de compensar.
Un exemple és Santa Margalida. Segons explica el batle, Joan Monjo, a les ordenances fiscals d’enguany han rebaixat el coeficient de càlcul de l’IBI per pal·liar l’augment de l’impost.
Aquest coeficient és el percentatge que, multiplicat pel valor cadastral, dona com a resultat l’import del rebut l’IBI. Per als immobles urbans, el percentatge ha de ser d’entre el 0,40 % i l’1,10 %, mentre que per als rústics és d’entre el 0,30 % i el 0,90 %.
La pujada dels valors cadastrals, generalment, s’aplica de forma progressiva en els deu anys següent a l’entrada en vigor de la revisió. Implica que els ajuntaments puguin recaptar més diners per a les seves despeses. Això no obstant, són pocs els municipis que demanen al Cadastre que els revisin els valors.
El president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i batle de Maria de la Salut, Jaume Ferriol, explica que molts consistoris ja freguen el límit inferior dels coeficients i, en cas d’actualitzar la ponència cadastral, no podran compensar l’augment dels rebuts. Això suposa un desincentiu per a molts governants locals.
Tot i que la llei obliga a revisar els valors cadastrals almenys una vegada cada deu anys, no hi ha sancions per als ajuntaments que no compleixin amb la norma.

20/04/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT