X

Només un 6% dels vaixells revisats per l’Ibanat aquest estiu han tirat àncora damunt posidònia

Davalla el nombre de barques que es posa damunt la posidònia, tot i que augmenta el d'embarcacions que circulen per les Illes

24/08/2023

Només un 6%25 dels vaixells revisats per l’Ibanat aquest estiu han tirat àncora damunt posidònia

Ariadna Mir

El servei de vigilància de posidònia de l’Ibanat ha revisat gairebé 80.000 barques aquest estiu, de les quals unes 5.000 havien tirat l’àncora damunt la posidònia. Els tècnics afirmen que, tot i augmentar el nombre d’embarcacions que naveguen per les Illes els darrers anys, cada vegada registren manco fondejos damunt aquesta alga.

Només un 6% dels vaixells revisats aquest estiu estaven damunt posidònia, mentre que fa 7 anys els casos arribaven al 20%. És el resultat de 7 anys de vigilància per part del programa de posidònia de l’Ibanat, però la seva feina encara és molt necessària.

Unes 5.000 embarcacions han fondejat damunt un tros dels 630 km2 de posidònia que hi ha a les Illes. Una infracció que han comès normalment estrangers, ja que els residents afirmen que estan “molt conscienciats”.

Un patró de barca de l’Ibanat, com en David, pot arribar a revisar unes 200 embarcacions diàries. La seva jornada consisteix a revisar si les ancores estan fondejades en roca o arena, a més de donar informació sobre la posidònia i demanar que es mogui el vaixell en cas de trobar àncora damunt l’alga.

La millora de les xifres de fondeig i conscienciació és gràcies a les aplicacions Posidònia GOIB i Donia, en què es poden consultar les zones de fondeig autoritzades. Els principals usuaris d’aquestes aplicacions son vaixells de grans dimensions, que han començat a prendre consciència i que són els que tenen les àncores més perilloses a l’hora d’arrabassar la planta.

Així i tot, els agents de Medi Ambient han interposat unes 60 actes de sanció aquest estiu. Multes que poden anar dels 100 als 100.000 euros. Si qualque vegada es vol denunciar un vaixell que ha fondejat damunt una pradera, es pot cridar o enviar un missatge al telèfon Posidònia: 617 975 172, habilitat des del juny i fins al setembre, de 10 a 18 hores. Aquest telèfon també serveix per demanar informació.

24/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris