X

Només vint finques de pisos de les Illes han instal·lat plaques solars comunitàries

El Govern preveu que aquesta xifra es quadrupliqui enguany, amb les setanta sol·licituds d'ajudes que ha rebut

24/05/2022

Només vint finques de pisos de les Illes han instal·lat plaques solars comunitàries

13

Només vint finques de pisos tenen plaques solars comunitàries a les Balears, una xifra molt discreta que està previst que enguany es multipliqui, com a mínim, per quatre, amb les 70 sol·licituds d’ajudes per fer instal·lacions d’autoconsum a edificis d’habitatges que ha rebut el Govern.

Són dades de la Conselleria de Transició Energètica, que concedeix unes subvencions que cobreixen entre un 45 i un 50% de la inversió. Davant aquest augment de la demanda, el Govern ha demanat ampliar el pressupost d’aquestes ajudes i afegir als 13 milions d’euros actuals, 30 milions més. El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, atribueix l’increment de sol·licituds a l’elevat preu de l’energia. “Creiem que és per l’encariment del preu de l’electricitat, perquè entenem que la gent veu aquesta inversió més ràpida i rendible. A la consciència climàtica, s’hi suma la consciència econòmica”, ha explicat Malagrava a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

De mitjana, per a una finca de sis pisos que vulgui produir el 100% de la seva energia amb plaques fotovoltaiques, la inversió és d’entre 30.000 i 40.000 euros. En uns tres o cinc anys, calcula l’executiu, ja s’ha recuperat la inversió. Però posar plaques solars a blocs de pisos és una opció encara molt minoritària. “És cert que encara falta molt perquè hi hagi una bona implantació, per dos motius. El primer és el desconeixement. La gent creu que s’ha de fer per unanimitat, i no necessàriament és així. Part de la comunitat de propietaris pot no estar-hi d’acord perquè no vol fer la inversió. El que sí que ho vol, fa la inversió i després se li retorna”.

Encara que per normativa no és necessari l’acord de tots els propietaris, el president del Col·legi d’Administradors de Finques de les Balears, Toni Jaume, assegura que sempre recomanen que hi hagi un consens ampli. “Una comunitat és sempre més complexa, no és una empresa, hi ha una convivència. És una inversió que tothom ha de veure. Normalment, aquestes instal·lacions s’aproven quan hi ha un quòrum bastant elevat”, ha declarat Jaume.

La Unió Europea vol impulsar la instal·lació de plaques solars als habitatges plurifamiliars, per aquest motiu el pla per reduir la dependència de l’energia russa inclou que, a partir del 2029, les finques de nova construcció n’hauran de tenir per normativa.

24/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT