món

Notifiquen a Meliá que serà demandada als EUA per operar un hotel a Cuba

L'hotelera mallorquina reitera que opera amb legalitat a Cuba


Una família d’origen cubà ha notificat oficialment a la cadena hotelera mallorquina Meliá la seva intenció de demandar-la als tribunals dels Estats Units (EUA) per operar un hotel en Cienfuegos (Cuba) que els va ser expropiat fa gairebé 60 anys, segons ha informat dimarts a l’agència Efe l’advocat de la família, Andrés Rivero.

El lletrat de Miami, que representa als hereus d’Antonio Mata Álvarez, d’origen asturià i propietari de l’hotel San Carlos de Cienfuegos quan l’expropiació, va demandar aquest dilluns a funcionaris cubans pel contracte pel qual Meliá opera l’establiment i a més va notificar a l’hotelera.

La família Mata va poder interposar aquesta acció judicial arran de la recent entrada en vigor del Títol III de la Llei Helms-Burton de 1996 per una decisió del govern de Donald Trump. El títol III va estar en suspens fins al passat 2 de maig perquè tots els presidents estatunidencs anteriors a Trump des de Bill Clinton van decidir no activar-lo per a no tenir problemes en organismes internacionals i altres governs.

En virtut d’aquest títol, els ciutadans estatunidencs que van veure confiscades les seves propietats a Cuba després de la revolució comunista poden demandar en tribunals del país estatunidenc  qualsevol empresa estrangera que es beneficiï d’elles.

Meliá és esmentada en l’acció judicial presentada pels Mata, però no està encara demandada, perquè Rivero ha optat per la fórmula de notificar i donar un termini de 30 dies perquè l’empresa compensi econòmicament als demandants. En cas que no ho faci i la demanda segueixi el seu curs, la suma de la compensació podria triplicar-se, va indicar l’advocat, qui va dir haver enviat ja la notificació a les seus de Meliá als Estats Units, Espanya i Cuba.

La resposta de Meliá Hotels International s’ha fet tot d’una i ha reiterat que els seus negocis a Cuba s’ajusten a la legalitat i que no n’és propietària de cap que pugui ser expropiat per ciutadans dels EUA. L’hotelera mallorquina ha insistit que la seva posició continua sent la mateixa que l’anunciada el passat 17 d’abril, quan en un comunicat va confirmar que no és propietària “de béns o participacions de béns que poguessin ser objecte de potencial reclamació després de la seva expropiació en la dècada de 1960”, i va matisar que, “de dirigir-se alguna reclamació contra algun hotel, el nostre paper seria el de només uns gestors hotelers”.

La demanda interposada per les nétes de Mata Álvarez és el que es coneix com una acció col·lectiva pel fet que es poden sumar altres persones que hagin patit similars accions dels Governs que van seguir a la revolució de 1959, va explicar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Barr descarta frau electoral

Deixa l'encara president una mica més sòl en les seves acusacions infundades

Trèveris recorda a les víctimes de l’atropellament múltiple

Cinc persones, entre elles un nadó de 9 mesos, han mort i altres quinze en van resultar ferides

El Regne Unit començarà la setmana que ve a vacunar contra la COVID-19

Es converteix en el primer país del món que suministrarà el vaccí

Almenys cinc morts a Alemanya en un atropellament a una zona de vianants

Un home de 51 anys sense antecedents penals i aparentment amb trastorns psiquiàtrics ha irromput amb el seu cotxe en...