X

Nou màxim anual en el preu de la benzina després de més de tres mesos a l’alça

El preu mitjà del litre de benzina se situa ja en els 1,686 euros, el seu nivell més alt des de mitjan octubre, mentre que el dièsel s'atura i s'abarateix un 0,13% fins als 1,558 euros

25/04/2024

Nou màxim anual en el preu de la benzina després de més de tres mesos a l’alça

Imatge d'arxiu.

El preu mitjà de la benzina ha tocat aquesta setmana un nou màxim anual després d’encadenar més de tres mesos a l’alça, amb la qual cosa ja acumula un encariment del 10% enguany. En concret, el preu mitjà del litre de benzina se situa ja en els 1,686 euros, el seu nivell més alt des de mitjan octubre, després de pujar un 0,6% respecte de fa una setmana i sumar la seva catorzena pujada consecutiva, segons les darreres dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea recollides per Europa Press.

Mentrestant, el preu mitjà del litre de dièsel ha tallat amb la seva ratxa de quatre setmanes a l’alça, després d’abaratir-se aquest un 0,13%, per a caure fins als 1,558 euros. Malgrat aquesta baixada, enguany el dièsel ha repuntat un 4,35%.

El preu mitjà de tots dos carburants va iniciar 2024 registrant les seves primeres pujades en tres mesos, després d’acumular un descens darrere l’altre des de finals de setembre que li va portar a acomiadar l’any passat instal·lat en nivells mínims de l’exercici després de sumar un abaratiment de gairebé el 15% en el cas de la gasolina, i de més del 13% per al dièsel.

Més car que en 2023

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina té un cost d’uns 92,73 euros, 1,93 euros més que en les mateixes dates de l’any passat, quan ascendia a uns 90,8 euros i ja no existia el descompte de 20 cèntims per litre que va estar vigent en gran part de 2022.

Per als vehicles de dièsel, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament actualment de 85,69 euros, uns dos euros més car que en la mateixa setmana de 2023, moment en el qual el preu era de 83,6 euros.

Els preus mitjans del litre de gasolina i del dièsel es mantenen així una setmana més per sobre dels nivells en els quals estava abans de l’esclat de la invasió russa d’Ucraïna, que va començar el 24 de febrer de 2022, quan era d’1,592 euros i 1,479 euros el litre, respectivament. No obstant això, tots dos carburants continuen lluny dels màxims que van registrar l’estiu de 2022, al juliol, quan la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil als 2,1 euros.

Igualment, el dièsel suma ja 61 setmanes per sota del preu de la gasolina. Es manté així en la situació habitual anterior a la invasió russa d’Ucraïna, que va provocar que el preu del gasoil anés més car que el de la gasolina de forma continuada des d’agost de 2022 fins a mitjan febrer de 2023, quan es va trencar la dinàmica.

El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la seva cotització específica (independent de la del petroli), l’evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l’evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

Els preus d’Espanya, més barats que la mitjana europea

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,813 euros el litre, i de l’eurozona, amb un preu mitjà d’1,869 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE, que és d’1,680 euros, i de la zona euro, on marca un preu d’1,708 euros.

25/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris