S’eliminen els cribratges als centres hospitalaris previs als ingressos i els casos lleus ja no s’hauran d’aïllar
La realització de proves diagnòstiques se centrarà en les persones més vulnerables
12La nova ‘Estratègia de vigilància i control davant la Covid després de la fase aguda de la pandèmia’ aprovada pel Ministeri de Sanitat i que s’aplicarà a partir del dilluns vinent fa un gir a la manera d’afrontar la malaltia tal com s’havia fet fins ara. D’aquesta manera, es farà una especial vigilància als casos confirmats en persones amb factors de vulnerabilitat i casos greus, mentre que en els casos lleus i asimptomàtics, així com amb contactes estrets, es relaxen de manera important les mesures de control.
Això sí, la nova situació només es mantindrà amb la condició que tots els indicadors d’utilització de serveis assistencials es trobin en risc baix en l’àmbit nacional i en més de la meitat de les comunitats i ciutats autònomes. A més, els mateixos indicadors han de mostrar una tendència descendent durant, almenys, dues setmanes en les autonomies necessàries per cobrir almanco el 80% de la població. És a dir, les hospitalitzacions en planta per covid no poden superar el 5% i a les UCI el 10%, fet que de moment es compleix.
A qui li faran proves diagnòstiques a partir d’ara?
◼ Majors de 60 anys, immunodeprimits per causa intrínseca o extrínseca i embarassades.
◼ Persones que resideixen, acudeixen, estan ingressades o treballen a centres sanitaris assistencials, sociosanitaris i de dia, presons i altres llocs amb persones institucionalitzades, així com treballadors que presten suport i cures persones vulnerables
◼ Persones amb un quadre d’infecció respiratòria aguda de vies baixes que requereixi ingrés hospitalari
◼ Persones de les quals es té constància que ha estat els darrers 14 dies en una regió en la qual circuli una variant d’interès o de preocupació.
És a dir, l’estratègia desaconsella ara que els positius per un test d’autodiagnòstic es facin una prova al centre sanitari si no és un dels casos anteriors. Així i tot, el professional sanitari podria indicar la realització de la prova sota criteri clínic. Les persones que s’inclouen en el llistat i tinguin símptomes lleus han de contactar amb el sistema sanitari de la comunitat i romandre al seu domicili fins que s’obtengui el resultat de la prova. Si el resultat és negatiu i després es produeix un empitjorament, es farà una segona prova passades les 48h.
I en cas de confirmar el positiu?
En cas que es confirmi el positiu, tots els casos confirmats amb símptomes lleus ja no s’hauran d’aïllar, sinó “extremar les precaucions i reduir tot el possible les interaccions socials utilitzant de forma constant la mascareta i mantenint una adient higiene de mans durant els 10 dies posteriors a l’inici de símptomes”. Així mateix, han d’evitar especialment el contacte amb persones vulnerables i la participació en esdeveniments multitudinaris. Sempre que sigui possible hauran de fer teletreball.
En cas de fer feina a àmbits vulnerables o que prestin suport i cures a les persones de risc, els contagiats no podran acudir al seu centre de treball durant els cinc primers dies des de l’inici dels símptomes o de la data de diagnòstic. Passat aquest temps i sempre que hagin transcorregut 24 hores després de la desaparició d’aquests, es faran una prova d’antígens. Si és negatiu, es poden reincorporar als centres de treball. Si és positiu, s’haurà de repetir cada 24 hores fins a obtenir el resultat negatiu.
Què succeeix amb els contactes estrets?
Només s’identificaran els contactes estrets dels àmbits considerats vulnerables, als quals se’ls indicarà la realització d’una prova als 3-5 dies del seguiment. Com ja es va establir a principis de març, els contactes estrets no realitzaran quarantena, si bé se’ls aconsella extremar la precaució en els 10 dies posteriors a la darrera exposició i reduir al màxim les interaccions socials, sobretot el contacte amb persones vulnerables.
Àmbits concrets
En els centres sanitaris ja no es considera necessària la realització de cribratges previs a l’ingrés o a determinades actuacions assistencials. En qualsevol cas, els centres podran considerar fer-los en situacions específiques per protegir els pacients vulnerables.
Pel que fa als centres educatius, no s’estableixen actuacions ni mesures específiques més enllà dels aspectes organitzatius ja descrits en el Document sobre mesures de prevenció i higiene dels centres educatius.
A les residències i centre sociosanitaris, a més de l’exposat amb relació a les proves i l’aïllament, l’estratègia assenyala que en aquests llocs s’aplicaran mesures d’intervenció i control específiques davant la detecció d’un sol cas en residents o de tres casos en treballadors. S’aïllarà el resident fins a tenir resultat i es farà un estudi dels contactes estrets, en cas de positiu quedarà aïllat durant cinc dies, després de 24h sense símptomes podrà sortir.
Els objectius de la nova estratègia passen també per normalitzar l’assistència sanitària després de la fase aguda de la pandèmia.