X

La nova Llei de la Ciència apuja fins al 2% el pressupost per a investigació el 2030

El Consell de Govern aprova l'avantprojecte que preveu situar les Illes en la mitjana estatal d'inversió en innovació

07/03/2022

La nova Llei de la Ciència apuja fins al 2%25 el pressupost per a investigació el 2030

17

El Consell de Govern té previst aprovar aquest dilluns l’avantprojecte de la nova Llei de la Ciència, després de quasi 25 anys sense modificar la norma actual, que no parla de ciència, sinó de recerca i desenvolupament tecnològic.

Un dels canvis més substancials del projecte és l’augment del pressupost destinat a ciència. “S’aprovarà que durant aquests anys hi hagi un augment progressiu del pressupost fins arribar a una inversió del 2 per cent al 2030. Això és un increment importantíssim, ja que ara ens situen en el 0,4 per cent”, ha avançat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. Un pressupost que, si s’acompleix, situaria la comunitat “en la mitjana estatal d’inversió en tecnologia i innovació”, com ha descatat Víctor Homar, catedràtic de Física i el vicerector d’Investigació i Política Científica de la UIB, qui ha reclamat que la llei quedi al marge de lluites polítiques. “La ciència ha de ser un projecte de país”, ha dit fent referència al futur debat parlamentari de la norma.

Entre els objectius, la nova Llei de la Ciència vol assolir la igualtat de polítiques científiques entre illes i garantir la transferència del coneixement que es crea. També preveu crear la Institució per a la Recerca, un ens que ha d’ordenar i agilitzar la feina dels investigadors, i que ha de servir, en darrera instància, per captar i retenir talent.

Talent que moltes vegades ha de sortir de les Illes per poder ser desenvolupat. És el cas de Margalida Esteva, científica mallorquina que participa en un estudi sobre el comportament de les cèl·lules en el cas de metàstasi de càncer de mama i ovaris a la Univeristat d’Umea, a Suècia. En una entrevista a l‘Informatiu Matí, Esteva ha reconegut que les condicions laborals de Suècia són “impensables” a Espanya. “Aquí tracten molt bé els científics. La societat té molt inculcat que vol conèixer i saber què fem i per què és tan important invertir en ciència”. A la pregunta de si algun dia vol tornar a casa, la científica reconeix que la decisió és difícil. “De vegades es romantitza el fet de partir. Però quan han de tornar, has de tenir en compte moltes coses, responsabilitats. No és fàcil”, ha reconegut.

07/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT