societat

El primer dia del tercer curs en pandèmia: recuperació de ràtios, presencialitat i menys distància social

L'ús de mascareta continua sent obligatòria tant en interiors com exteriors i en totes les etapes educatives més info ESPECIAL | Tot el que has de saber sobre la tornada a l’escola

Les novetats del tercer curs en pandèmia: recuperació de ràtios, presencialitat i menys distància social.

173.4852 alumnes, 3.113 més

El proper curs 2021/22 preveu que les Balears comptin amb un total de 173.482 alumnes (3.113 més que el curs passat) degut principalment a l’increment de matrícula d’FP.  El curs passat només es va creixer en 118 alumnes, una xifra extraordinàriament baixa ja que la tendència habitual en els darrers cursos era un increment de l’entorn de 2.000 alumnes cada any. En aquest sentit, Balears, és l’única comunitat de l’Estat que té un creixement constant de l’alumnat, xifrat amb més de 26.000 alumnes en els darrers 10 anys, i una mitjana de més de 2.000 alumnes nous cada curs. L’efecte de la pandèmia va fer que en el curs passat els nous alumnes fossin només 900.

Presencialitat a tots els nivells

El nou curs, a diferència del passat, comença amb la presencialitat total de l’alumnat. Segons l’experiència de l’anterior curs, els centres han conviscut amb la pandèmia i han demostrat que les escoles són entorns segurs”, ha dit el consell d’Educació, Martí March, aquest dimarts en roda de premsa.

Gairebé els mateixos professors

Enguany mantindran una xifra de docents molt similar a la del curs passat en el que es va incrementar en 567 docents a l’inici del curs. Avui ja s’ha assolit una quota de professorat de 450 docents, als quals s’hauran d’afegir més de 80 docents més del programa PROA+, per la qual cosa es comptarà amb una quota molt similar a la del curs 2020/21. Amb aquesta dotació de personal es preveu que els centres puguin garantir la presencialitat total de l’alumnat i la dedicació del professorat especialista a les seves matèries, si així ho consideren els centres educatius.

Cal destacar que des de 2015 el nombre de docents a Balears ha crescut en més de 2.000 professionals i que s’han fet oposicions que han permès estabilitzar el 2017, 2018 i 2020 2.779 places, la majoria per a docents interins. Es preveu haver tret prop de 6.000 places a oposició entre el 2017 i el 2023, es a dir, s’hauran de treure al voltant de 2.500 places més.

Les mesures que han funcionat bé es mantenen

La convivència amb la pandèmia ha suposat aplicar noves mesures que han demostrat la seva eficiència. Una de les accions més ben valorades pels centres educatius el curs passat ha estat el servei de substitució exprés del professorat que, com va passar el setembre de 2020, s’inicia amb 25 docents a totes les Illes i que s’incrementarà en cas de necessitat. S’ha de recordar que el curs passat, en el moment més àlgid de la pandèmia, va arribar a comptar amb un centenar de docents i va permetre fer substitucions ràpides en el cas de professors en quarantena o malalts de COVID-19.

Quant al material de protecció, amb la licitació feta durant el 2021 per valor de 2.596.136,07 € de distints productes de material de protecció individual per fer front a la COVID-19 els centres tenen equipament suficient per al curs 21-22. No obstant això s’iniciarà un altre expedient de contractació de material addicional per un valor aproximat de 400.000 euros per proveir de nou material als centres que ho precisin.

Actualment està en procés d’adjudicació el servei de neteja extraordinària dels centres educatius amb motiu de la COVID-19 durant el curs 2021-22 que suposarà una inversió d’1.321.070 euros, el que suposa un increment de 521.524 euros en relació al curs passat.

El primer trimestre del curs passat es van facilitar a tots els centres de Balears aparells de detecció de CO2, tant a la pública com a la concertada. En aquests moments, informa la Conselleria d’Educació, està en procés la licitació perquè els centres disposin de filtres HEPA per garantir un nivell òptim de purificadors d’aire per valor de 1.760.550€ corresponent als centres públics i s’augmenten els mòduls de funcionament dels centres concertats per a l’adquisició d’ aquests filtres per un valor de 460.000 €. Suposa un total de  2.220.550 €. Aquesta mesura complementarà l’adoptada el curs 20-21 amb l’adquisició de mesuradors de CO2 i suposarà dos filtres per cada tres grups a tots els centres, tant públics com concertats.

Es manté la dotació addicional per a monitors de menjador als centres públics per garantir el nombre de torns suficients al servei de menjador  i es manté la dotació de 7 milions d’euros per a beques de menjador, actualment en termini de sol·licitud per als futurs beneficiaris.

El Servei de Prevenció de Personal Docent ha dut a terme una tasca molt important aquest curs passat amb motiu de la pandèmia. Durant el nou curs es dotarà amb nou personal i a més està en licitació la creació de l’extensió del servei a Manacor amb la disposició d’un local i la dotació de les places necessàries de tècnics de prevenció i personal mèdic.

Es recuperen les ràtios ordinàries

A l’actual curs es recuperen les ràtios ordinàries pre pandèmia que segons estableix la llei són de 25 alumnes a primària, 30 a secundària i 35 a batxillerat. Cal remarcar que a Balears la mitjana a tots els nivells educatius es troba per davall del que marca la llei.

Dos centres nous i 99 barracons

El nou curs s’iniciarà amb dos centres nous: el nou CEIP d’Alcúdia i el nou CEIP i escoleta de Sant Ferran a Formentera. A més els alumnes estrenaran 11 ampliacions: CEIP Ses Cases Noves (Marratxí), CEIP Ses Comes (Manacor), CEIP Guillem Ballester i Cerdó (MUro), CEIP Punta de n’Amer (Sant Llorenç), IES Porto Cristo (Manacor), CEIP Sa Torre (Manacor), l’IES Cap de Llevant (Maó) i CEIP Sant Carles (Santa Eulària) que ja s’han recepcionat i al llarg del curs acabaran les ampliacions del CEIP Escola Nova (Porreres), CEIP Simó Ballester i Museu d’Educació i IES Isidor Macabich (Eivissa).

Enguany hi ha 99 barracons a 49 centres, el que suposa el 15,8% dels centres de Balears i se n’han retirat 23. Val a dir que més de la meitat de centres que tenen modulars, només en tenen 1 (27 centres) i que els que en tenen més, són centres situats a indrets amb molta pressió escolar. A totes aquestes zones hi ha projectes de construcció de nous centres o grans ampliacions, alguns ja en execució com el de l’Isidor Macabich i tota la resta compten amb projecte ja redactat i a punt de licitar.


 més info Tornada… als barracons. Com es pot fer classe en aquestes aules, teòricament provisionals, durant 12 anys?

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La restauració de Santa Eulària no podrà utilitzar l’espai cedit en zona blava a partir del 2 de novembre

Palma i Manacor han estat els primes punts de Balears on s'ha retirat la mesura, ja aquest octubre

Un centenar d’illencs iniciaren tractament per addicció al joc el 2020

Els homes tendeixen a iniciar-se en el joc en edats més primerenques que les dones

La supressió del pas a nivell de Sa Farinera a Marratxí més a prop de ser realitat

S'està construint una galeria subterrània perquè els vianants no hagin de travessar les vies del tren

Palma sembrarà entre 20 i 30 arbres cada setmana

Començarà per les zones que més arbrat han perdut