La tendència alcista del petroli es mantindrà tot l'any, segons l'Associació d'Estacions de Servei de les Illes
13L’energia i els combustibles mantenen la tendència alcista en aquest inici del 2022. Aquesta setmana la benzina ha marcat un nou rècord, s’ha arribat a pagar a 1,538 euros el litre, i el gasoil a 1,422 euros, uns preus que no s’havien registrat des de feia 10 anys. Ara, omplir el dipòsit de benzina val uns 15 euros més de mitjana que fa un any, 14 euros més en el cas del gasoil; un 22% més en el cas de la benzina i un 24% més en el cas del gasoil.
Son dades de l’Associació d’Estacions de Servei de les Balears, AESBA, que apunta a una continuïtat d’aquesta situació durant tot l’any, a causa del desequilibri entre l’oferta i la demanda heretat dels mesos més durs del confinament. “El petroli es ven a futur. Hi havia producció suficient, però de cop ens varen tancar i hi va haver un sobreestocatge de petroli. Va arribar a cotitzar a mínims i això no havia passat mai”, ha explicat el president de l’associació, Joan Mayans, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.
A banda dels efectes de la primera etapa de la pandèmia, que encara no s’han superat, hi ha altres factors que contribueixen a augmentar els costos de l’energia. El més recent: la tensió que Rússia, segon productor de petroli del món, manté a la frontera amb Ucraïna i que desestabilitza el sector. L’altre motiu és històric: una insularitat, en el cas de les Illes, sense règim fiscal propi, que encareix tots els productes que venen de fora.
Joan Mayans aporta dues solucions possibles per abaratir els carburants: que els països productors acordin fabricar-ne més o que el Govern de l’Estat abaixi els impostos, que representen la meitat del preu final.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu