X

‘Operació Brooklyn’, el documental sobre els migrants que fugiren d’un avió a Son Santjoan

"Al final s'ha demostrat que l'acusació de sedició era un castell de naips que s'ha esfondrat", diu el productor Tomás Ocaña

26/01/2023

‘Operació Brooklyn’, el documental sobre els migrants que fugiren d’un avió a Son Santjoan

17

“L’Operació Brooklyn va ser, més que una acció d’un grup de migrants que varen voler col·lar-se a Espanya, l’Estat volent donar una resposta exemplar i contundent?”, és l’interrogant que el productor Tomás Ocaña (Capa España) diu que llença el documental homònim que ha produït amb EntreFronteras, creadors audiovisuals de temàtica social.

Parla de les 22 persones que el novembre de 2021 abandonaren l’avió que cobria el trajecte entre Casablanca (Marroc) i Istambul (Turquia) i que va haver de fer una escala d’emergència a Son Santjoan, i entraren a Espanya sense visat. Foren detinguts i acusats de sedició.

La qüestió anterior la respon implícitament Ocaña en explicar que totes les autoritats consultades “ens sostenien que l’eliminació del delicte de sedició del codi penal no suposaria l’exculpació d’aquests migrants… Al·ludien a la vigència del tipus de sedició ‘de la navegació aèria’ però al final s’ha demostrat que tot plegat va ser un castell de naips sostinguts amb escuradents”.

Brooklyn és el nom del grup virtual de persones creat a la xarxa social Facebook que va aglutinar els interessats a participar de l’acció presumptament sediciosa. Amb tot, el també periodista d’investigació explica que no han trobat cap suposada organització formal al darrere dels fets.

Difícil comunicació amb els presos

Tant Tomás Ocaña com els seus companys de rodatge, Lucía Muñoz i Sergio Rodrigo (EntreFronteras) han entrevistat representants de la Policia Nacional i la Fiscalia, entre d’altres autoritats. També els acusats, durant la seva estada com a la presó de Palma: “hem conegut la dificultat que hi ha a Espanya per comunicar-se amb qualcú que està a la presó, fins i tot quan encara no ha estat jutjat i declarat culpable”, s’assenyala en referència a què el contacte va haver de ser per carta.

Les famílies

Els documentalistes també han visitat les famílies dels arrestats al Marroc i lamenten la falta d’informació que tenen sobre la situació dels seus familiars. “Pels marroquins són joves que volen trobar un futur i el que va passar és per amics i parents el resultat d’haver intentat aprofitar l’oportunitat d’aconseguir-ho, no ho veien com un delicte de sedició”, diu Muñoz.

L’activista recorda que després de ser alliberats del centre penitenciari per ordre de l’Audiència Provincial, els migrants foren detinguts per entrada sense papers a Espanya i romanen en un Centre d’Internament per Estrangers (CIE) a Barcelona.

“Que un fet així hagi tornat a passar a la capital catalana (intent de fugida d’un avió d’altres 28 persones) demostra que estam davant una situació universal de gent desesperada per canviar de vida, que si travessa la mar amb una petita embarcació també cercarà fugir fer altres mitjans… L’única manera per a què no es torni a produir, és que no es posin portes al moviment de la gent”, reivindiquen tant Ocaña com Muñoz, entrevistats al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.

‘Operació Brooklyn’ comença ara la seva singladura de presentació per festivals de cinema, un trajecte que esperen els responsables que els dugui també a alguns dels que es fan a les Illes. Igualment han mantingut reunions amb plataformes de continguts per televisió i veuen factible que s’hi emeti en el futur.


Els migrants fugits d’un avió a Son Santjoan són traslladats a un CIE de Barcelona
La reforma de sedició deixa en llibertat els 22 migrants de l’avió pastera aterrat a l’aeroport de Palma

26/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT