X

‘Operación Brooklyn’, el documental sobre l'”avió pastera” de Son Santjoan

La producció, estrenada mundialment a l'Atlàntida Film Fest, repassa la història dels 22 migrants que el novembre del 2021 entraren de manera irregular aprofitant l'aturada a Mallorca d'un vol entre el Marroc i Turquia

25/07/2023

‘Operación Brooklyn’, el documental sobre l'”avió pastera” de Son Santjoan

El documental s'ha estrenat aquest dimarts al cine Rívoli de Palma

98

‘Operación Brooklyn’ és el títol del documental que repassa la història dels 22 migrants que, aprofitant l’aturada d’un vol entre el Marroc i Turquia per una suposada emergència mèdica, entraren a Mallorca de manera irregular. El periodista Tomás Ocaña és el director i productor executiu d’aquest “docuthriller” que pretén mostrar els fets ocorreguts dia 5 de novembre del 2021, amb testimonis de la Policia Nacional, Fiscalia, Delegació del Govern central a les Illes Balears, passatgers que eren al vol i els mateixos migrants que protagonitzaren l’incident, pel qual varen ser acusats de sedició.

La idea original de la cinta, presentada aquest dimarts en la secció nacional oficial de l’Atlàntida Mallorca Film Festival, és de Lucía Muñoz Lucena, qui també és la subdirectora. “Tots recordam què fèiem dia 5 de novembre a les vuit de l’horabaixa, quan les notícies començaren a dir que un “avió pastera” havia aterrat a l’aeroport de Palma. Aquell fet va suposar un argument per poder parlar de les migracions rompent estereotips, com és tot allò que envolta les arribades amb pasteres”, explica la subdirectora.

Yassine Labiad, advocat mallorquí especialitzat en estrangeria.

‘Operación Brooklyn’ agafa el nom d’un grup de Facebook, creat al Marroc, que els investigadors interpretaren que era l’origen de l’intent de l’entrada irregular en territori espanyol. Tanmateix, el documental planteja les dues hipòtesis, sobre si va ser un entrada irregular planejada per un grup organitzat de persones o si, per contra, tot va ser fruit d’una sèrie d’esdeveniments fortuits.

La teoria dels esdeveniments fortuits és precisament la que sosté Yassine Labiad, l’advocat especialitzat en estrangeria que du la defensa d’alguns dels joves marroquins que fugiren corrents per la pista d’aterratge de Son Santjoan. “Em sent proper a la història d’aquests joves marroquins, perquè, com ells, jo també som un migrant que va arribar a la ciutat d’Inca ara fa 24 anys. No s’ha pogut determinar que els migrants tenguessin una connexió o un pla determinat entre ells”, comenta l’advocat.

Notícies relacionades >

25/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT