X

Palma, sa Pobla, Sant Llorenç i Sóller rastregen les aigües fecals per detectar coronavirus

L'objectiu és prevenir futurs nous brots, tot i que el virus estigui inactiu a les aigües que arriben a les depuradores

23/06/2020

Palma, sa Pobla, Sant Llorenç i Sóller rastregen les aigües fecals per detectar coronavirus

/EP.

Palma, Sóller, sa Pobla i sa Coma- Sant Llorenç han començat a analitzar les seves aigües fecals per detectar si hi ha restes de coronavirus. Segons ha pogut saber IB3 Ràdio, l’anàlisi de les fecals de Palma s’inclouen dins un estudi que el Ministeri de Transició Ecològica realitzarà arreu de l’Estat, juntament amb el Ministeri de Sanitat, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i les comunitats autònomes. L’objectiu és prevenir futurs nous brots per covid-19, tot i que el virus estigui inactiu a les aigües que arriben a les depuradores.

Arran de la pandèmia, han sorgit diversos estudis que relacionen la presència de material genètic del virus causant de la COVID-19 en aigües residuals amb casos contrastats d’infecció per coronavirus. Aquests documents conclouen que la detecció d’aquest material genètic pot ser una eina de detecció precoç de la propagació de la malaltia. En declaracions als micròfons d’IB3 Ràdio, el regidor de Medi Ambient de Cort i president d’EMAYA, Ramon Perpinyà, ha explicat que “fa deu dies que es prenen mostres a les dues depuradores d’aigua de Palma i Platja de Palma. De moment, no n’hi ha resultats, però les analítiques poden oferir aviat una informació valuosa de la situació del coronavirus al municipi”. Perpinyà, a més, llança un missatge de tranquil·litat: “Les restes de virus en aigües fecals no són contagioses”.

Aquesta setmana l’empresa Facsa, que gestiona les aigües residuals de Sóller, Sant Llorenç-sa Coma i sa Pobla, ha començat a prendre mostres a aquests tres municipis. És possible que en un futur aquesta informació es comparteixi amb el Ministeri de Transició Ecològica. El batle de Sóller, Carlos Simarro, veu amb bons ulls que es prenguin aquestes mostres. En cas de presència del virus es posarà en coneixement de les autoritats sanitàries per decidir quines mesures s’han de prendre.

Mostres a Itàlia

Estudis similars s’han fet a Itàlia. Un estudi de les aigües residuals al país alpí ha confirmat que la covid-19 ja hi era present el passat mes de desembre. L’informe de l’Institut Superior de la Sanitat italià ha permès demostrar que el virus va arribar molt abans que es detectàs el primer cas registrat, el 20 de febrer d’enguany. El document ha detectat restes del virus a 14 de les 40 mostres fecals recollides a ciutats com Torí, Milà i Bolonya, punts on la pandèmia va atacar amb força.

Aquí a l’Estat, a comunitats com Múrcia i València, ja hi ha iniciatives d’aquestes característiques en marxa i fins i tot la Comissió Europa fa feina per impulsar una xarxa europea on es pugui compartir informació i mostres. El Ministeri de Transició Ecològica té com a objectiu realitzar més de 3.000 analítiques arreu de l’Estat i disposa d’un pressupost de 2 milions d’euros.

23/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris